Vooral berk is verantwoordelijk voor klachten bij boompollenallergie Jarenlang was er voor patiënten met boompollenallergie alleen immunotherapie in injectievorm beschikbaar. Sinds vorig jaar is er ook immunotherapie in tabletvorm beschikbaar voor deze allergie. Belangrijk voor huisartsen is om tijdig te verwijzen naar de allergoloog en om bij toedienen van immunotherapie-injecties de patiënt het eerste half uur in de gaten te houden voor eventuele systemische reacties. In Nederland is het de berk die de meeste klachten geeft als het gaat om boompollenallergie, vertelt Rik Rösken, internist allergoloog-immunoloog in het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. “Naar schatting is 23-30% van de Nederlanders gevoelig voor inhalatieallergenen, maar er zijn geen recente gegevens bekend over de verdeling van boom-, gras-, en overige allergenen binnen de groep patiënten die gevoelig is voor inhalatieallergenen. Boomsoorten die in Nederland vooral verantwoordelijk zijn voor klinische relevante sensibilisatie zijn de berk, de hazelaar en de els.” Deze bomen, behorend…
Therapietrouw cruciaal voor goed effect immunotherapie


Nieuwere bloedverdunners niet geschikt voor kwetsbare ouderen
Voor kwetsbare ouderen zijn de traditionele bloedverdunners, de VKA’s, veel meer geschikt dan de NOAC’s. Gebruik van NOAC’s leidt bij deze groep tot een hoger risico op bloedingen.

Wisselen van inhalatiemedicijnen maximaal eens per vier jaar
Nieuwe werkafspraken moeten het onnodig wisselen van inhalatiemedicijnen tegengaan. Deze zijn vastgelegd in een aanvulling op de Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen.

Kennisplatform over antistolling gelanceerd
Bij antistollingszorg zijn veel professionals uit de eerste en tweede lijn betrokken. Een nieuw kennisplatform over antistolling biedt actuele informatie voor zorgverleners en patiënten.