Inzetten op therapietrouw blijft het devies bij de behandeling van osteoporose en een hoog fractuurrisico. Daarnaast is intensievere screening nodig; nog lang niet alle mensen boven de vijftig krijgen na een eerste fractuur een botscan aangeboden. Bij gebruik van denosumab geldt een belangrijke waarschuwing: ondoordacht stoppen geeft risico op wervelfracturen. De therapietrouw bij orale bisfosfonaten is nog steeds slecht. “Ongeveer de helft van de patiënten stopt binnen een jaar”, zegt dr. Renate de Jongh, internist-endocrinoloog en specialist metabole botziekten aan het Amsterdam UMC. “Sommige patiënten willen er zelfs niet eens aan beginnen. Angst voor bijwerkingen of twijfel over de werking weerhoudt hen ervan. Therapie-ontrouw is nu eenmaal een veel voorkomend probleem bij preventieve medicatie. Apothekers en huisartsen kunnen met voorlichting en bewaking van therapietrouw met hun registratiesystemen een belangrijke rol spelen in de zorg voor osteoporosepatiënten.” Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat een regelmatige herinnering de therapietrouw verhoogt naar zo’n…
“Therapietrouw bij osteoporose absoluut het belangrijkste’’
Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

PSY-PGx zoekt deelnemers voor farmacogenetisch onderzoek
Het onderzoeksproject PSY-PGx wil met gebruikmaking van genetische informatie komen tot een nieuw zorgmodel voor medicatie in de psychiatrie. Voor dit onderzoek worden deelnemers gezocht.

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen op 30 maart in Den Bosch
ZonMw organiseert op 30 maart het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen met plenaire sessies en keuze uit 24 subsessies. Gratis toegankelijk.

Maximumprijs van aantal generieke geneesmiddelen verhoogd
Om te voorkomen dat een aantal niet-rendabele geneesmiddelen van de Nederlandse markt verdwijnen, heeft minister Kuipers de maximumprijs daarvan verhoogd.