Meteen naar de inhoud

Testdagen Apotheken: Vasculair Risico Management

Vasculair-Risico-ManagementIn Den Haag en Wassenaar starten half februari de Testdagen Apotheken. Het thema is Vasculair Risico Management en er wordt door de apotheken nauw samengewerkt met de huisartsen en andere zorgverleners.

Waarin zit het onderscheid van deze testdagen met gratis metingen van cholesterol, bloedsuiker of een nierfunctie?
Achter deze landelijke Testdagen Apotheken staat een samenwerking van KNMP met het Nederlands Huisartsen Genootschap en de organisaties InEeen/Landelijk ROS-netwerk. Hierdoor is op voorhand een afstemming met huisartsen en andere partners in de zorgverlening, zoals bijvoorbeeld diëtisten, verzekerd. De pilot in de regio Haaglanden wordt nu gedaan bij een apotheek in de Haagse wijk Bohemen en bij de Mediq apotheek in Wassenaar.

Hoe wordt het risico bepaald?
De apotheken zullen de publiek toegankelijke risicoscore meter Testuwrisico.nl inzetten. Voor de hoog risicopatiënten wordt het risico bepaald volgens de multidisciplinaire richtlijn CVRM. Het gaat om bewoners die nadrukkelijk bij artsen niet bekend zijn voor hart- en vaatziekten.

Wat is de follow-up van de VRM-test?
Van de wijkbewoners die een hoge cardiovasculaire risicoscore blijken te hebben, wordt de huisarts door middel van een overdrachtsformulier op de hoogte gebracht. Dit geldt alleen voor huisartsen die deelnemen aan deze pilot Testdagen Apotheken. Bewoners die de test ondergaan, ontvangen informatie over een gezonde leefwijze.

Wat streeft de KNMP met deze testdagen na?
In een goede afstemming met de huisartsen kunnen de apotheken een aandeel leveren in de preventie van hart- en vaatziekten. Tegelijk kan een apotheker zich met deze vorm van testen profileren als een zorglener die service en kwaliteit op een hoog plan heeft staan.

Tekst: Kees Kommer

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens