Meteen naar de inhoud

Terugroepactie Picato

Het geneesmiddel Picato 150 en 500 mcg/g gel wordt teruggeroepen bij de patiënt. Er zijn namelijk aanwijzingen dat gebruikers een verhoogd risico hebben op huidkanker. Door de schorsing van de handelsvergunning is Picato niet langer beschikbaar. In overleg met de voorschrijver kan worden overgestapt op een crème met imiquimod (Aldara en Zyclara) of fluorouracil (Efudix).

Picato is een geneesmiddel tegen de huidaandoening actinische keratose. Dit zijn ruwe plekken op de huid, veroorzaakt door langdurige blootstelling van de huid aan de zon. Picato is een gel die patiënten eenmaal per dag gedurende drie dagen op de aangedane huid moeten aanbrengen. Uit onderzoek blijkt dat bij gebruikers van Picato vaker huidkanker voorkomt. Het is echter nog niet duidelijk of er ook een verband is met het gebruik van Picato.Het verband tussen het verhoogde risico op huidkanker en het gebruik van Picato wordt momenteel onderzocht. In afwachting van de resultaten heeft het Europees medicijnagentschap (EMA) de handelsvergunning van Picato geschorst.
 

Actie door apothekers
Apothekers worden verzocht om:
– De voorraad te controleren op aanwezigheid van verpakkingen Picato en deze in quarantaine te plaatsen;
– Na te gaan bij patiënten of zij een verpakking in hun bezit hebben, en zo ja, dit in overleg met de voorschrijver om te ruilen voor een passend alternatief.
– Alle aanwezige verpakkingen (zowel onaangebroken als aangebroken) te retourneren via de groothandel. Originele Nederlandse producten van LEO Pharma kunnen ook via Movianto worden geretourneerd.

Patiëntenvragen
Mensen die deze middelen gebruiken, kunnen met vragen contact opnemen met hun apotheek of hun behandelend arts. Voor vragen waarmee ze niet terecht kunnen bij deze zorgverleners, kunnen ze contact opnemen met het Landelijk Meldpunt Zorg.

Meer informatie
Op de site van de KNMP staat meer informatie die van belang is voor deze terugroepactie. Onder andere een voorbeeldbrief voor het contact van een apotheker met een patiënt, en een SFK-search.

Bronnen: IGJ, CBG en KNMP

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens