Meteen naar de inhoud

Tarieven huisartsen inzet van juridische strijd

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) gaan in beroep tegen de prestatie- en taakbeschikking van de NZa. Afgelopen augustus hebben ze daartegen al bezwaar aangetekend bij de NZa zelf, maar dat bezwaar heeft de zorgautoriteit ongegrond verklaard. Daarop nemen LHV en VPH juridische vervolgstappen.

Het bezwaar van LHV en VPH tegen de prestatie- en taakherschikking van de NZa betreft met name de volgende drie punten:

• Het schrappen van de mogelijkheid om intensieve zorg te kunnen declareren bij visites aan patiënten met een (verdenking op) COVID-besmetting;
• Geen tussentijdse aanpassing van de praktijkkostenvergoeding;
• Het schrappen van de vergoeding voor OPEN.

Na afwijzing nu in beroep
De NZa heeft vorige maand met een zeer uitgebreide toelichting dit bezwaar op alle punten ongegrond verklaard. De LHV en VPH zijn van mening dat de motivering van de beslissing van de NZa om de bezwaren ongegrond te verklaren erg mager is en in sommige gevallen zelfs uitgaat van onjuiste veronderstellingen. Daarom hebben ze – na een zorgvuldige afweging – besloten om beroep in te stellen tegen de beslissing van de NZa, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
 
Tarieven onvoldoende dekkend
‘Met de huidige grote druk op de huisartsenzorg is het extra belangrijk dat er geen nieuwe problemen worden gecreëerd. De tarieven zijn onvoldoende dekkend vanwege de sterk gestegen praktijkkosten’, stelt LHV-voorzitter a.i. Aard Verdaasdonk. ‘Laten we dus niet op een kostenonderzoek wachten: de tarieven moeten tussentijds omhoog.’

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens