Meteen naar de inhoud

Succesvol ondernemer en apotheker Marjan Terpstra: Fuseren of overnemen

Zelfstandige apothekers in verstedelijkte gebieden moeten met elkaar praten over verregaande samenwerking of overname. Want er gaan apotheken sluiten, zo stelt de Amsterdamse apotheker en ondernemer Marjan Terpstra. “In Amsterdam moeten patiënten straks verder fietsen naar een apotheek.”

Volgens het Financiële Dagblad behoort ze tot de tien meest succesvolle onderneemsters in Nederland. De internationale organisatie The Next Women plaatste haar in de top 100. Met haar twee apotheken is ze actief in Amsterdam. De Lairesse apotheek trekt internationale aandacht. Niet alleen door de unieke uitstraling met de boom midden in de apotheek, maar ook door de extra aandacht voor gezondheidspreventie en complementaire geneesmiddelen. De Jan van Goyen Apotheek richt zich meer op de zorg voor HIV patiënten en is aangesloten bij de Plus-apotheken. En tot slot heeft ze een bedrijf dat farmaceutisch toezicht houdt op de kwaliteit van ongeveer 60 zelfstandige behandelcentra.

Kriebelen
Na haar studie farmacie begon ze als beherend apotheek in Arnhem. “Een droombaan. Ik wilde altijd al ergens in de rustige natuur apotheker zijn. Maar na een aantal jaren begon het bij mij te kriebelen. Dochter van een ondernemer hè. Ik kreeg de tip dat er in Amsterdam een apotheek te koop zou zijn. Ik ben gewoon bij De Lairesse apotheek naar binnen gestapt en gevraagd of de eigenaar wilde verkopen. Die wilde dat eigenlijk niet, maar ik heb het uiteindelijk toch kunnen kopen. En toen moest ik aan de bak. De omzet was net te laag om in aanmerking te komen voor een contract met de zorgverzekeraar. De apotheek was een uitdragerij geworden en gespecialiseerd in alternatieve geneeswijzen. Puinruimen en omzet genereren was de opdracht. In Amsterdam is de grootste omzet te halen bij zorginstellingen, maar die waren allemaal al ‘bezet’. Ik kreeg toen de kans om aan de oudste privékliniek in Oud-Zuid te leveren. Daarmee kon ik me specialiseren als toezichthouder van privékliniek.”

Tot voor kort was het schipperen om het ondernemerschap van drie bedrijven en 20 personeelsleden te combineren met de rol  van praktiserend apotheker. “Ook ik heb geprobeerd om medicatiereviews te implementeren in de apotheek. Dat is me nog niet gelukt. Je wordt zo in beslag genomen door de waan van de dag. Daarom heb ik een apotheker en een ziekenhuisapotheker aangenomen. Volgens mij ben ik de enige openbaar apotheker die een ziekenhuisapotheker in dienst heeft. Deze apotheker richt zich op mijn bedrijf dat de grootste farmaceutisch toezichthouder is van zelfstandige behandelcentra.”

Hoe typeer jij de situatie van apothekers?
“Apothekers zijn zorgvuldig en van nature behoudend, dat is inherent aan het beroep. Ze hebben te weinig lef en we hebben met z’n allen te lang zitten slapen. Een aantal jaar geleden waren er nog tientallen zorgverzekeraars. Nu zijn deze gefuseerd tot vier grote. Zij bepalen de zorg en beschikken over de macht. Resultaat is dat we nu te maken hebben met een systeem dat compleet is doorgedraaid. Wat begon als een gecontroleerde markt, is nu niet meer te hanteren. Met dank aan het preferentiebeleid zijn wekelijks tot 250.000 geneesmiddelen niet verkrijgbaar.  Patiënten gaan compleet door het lint en begrijpen het niet.”

Waarom doen we dan niets?
“Wij zijn in een hoek gestuurd en daar komen we ook nooit meer uit. Klagen zal onze positie niet verbeteren en protesteren heeft geen zin. We voelen ons als beroepsgroep alleen. We missen sturing door een krachtige figuur. Rik van de Meer moet als voorzitter van de KNMP ons verhaal op de juiste manier verkopen. We hebben te maken met een onhoudbare situatie, maar we moeten nu wel laten zien waar een apotheker voor staat, welke kwaliteit van zorg we leveren en wat we doen aan kostenreductie. Zet dat om in een helder sommetje en we blazen alle kritiek zo van tafel.”

Marjan Terpstra huist aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het is een van de eerste koopmanshuizen in Amsterdam en dateert uit 1678. Ze is dan wel een succesvol ondernemer, ze wordt ook geconfronteerd met de negatieve gevolgen van het huidige beleid. “Ik heb een probleem met De Lairesse apotheek. Het is een lastige apotheek om rendabel te maken, want we zijn een apotheek die naast de verkoop van reguliere middelen ook gespecialiseerd is in advies en verkoop van voedingssupplementen, vitaminen en alternatieve  complementaire geneesmiddelen. Dat betekent lage marges en vaak geen vergoeding van de zorgverzekeraar. Voor mij een uitdaging om dit op te lossen. Ik heb een tijd lang gedacht: komt dit ooit weer goed? De tarieven gaan alleen maar verder naar beneden, er gaan meer apotheken omvallen of fuseren. Daar ligt een kans voor ondernemende apothekers.”

Welke kans zie je dan?
“Ik heb altijd gezegd: Amsterdam Oud-Zuid behoort mij toe. De beste tip die ik ooit kreeg was: Ga als een spin in dat web zitten, verroer je niet en neem een goede controller in dienst die zorgt dat je financiën op orde zijn. Ik ben daarna op fusiepad geweest, heb de omringende apotheken benaderd om samen te werken of over te nemen. Maar alle gesprekken liepen op niets uit. Zelfstandige apothekers zijn eigenwijs, individualistisch en willen het allemaal zelf oplossen. En wat gebeurt er dan? Inmiddels is de eerste apotheek, apotheek Ham, hier in de buurt gesloten, en zijn mijn financiële problemen voorbij nu de patiënten van deze apotheek automatisch naar mij komen.”

Eind goed al goed?
“Vergeet het maar. Meer apotheken gaan de deuren sluiten. In Amsterdam zullen patiënten er aan moeten wennen dat ze straks een stuk verder moeten fietsen naar de apotheek. De trend is grotere apotheken. Apotheken in nauwe samenwerking met ZBC’s en ziekenhuizen, dat is ook mijn droom. De visie van zorgondernemer Loek Winter (zie Farma Magazine nr.2, red.) onderschrijf ik. Er is straks ruimte voor 700 apotheken met een heel groot verzorgingsgebied. Ik moet mijn omgeving goed in de gaten houden want ik wil bij die 700 horen. Daarnaast is er ruimte voor gespecialiseerde apotheken. Bijvoorbeeld  apotheken die zich richten op specifieke doelgroepen als HIV-patiënten.”

Je bent het dus eens met Loek Winter over de rol van de apotheker?
“Alleen over het aantal apotheken en gefocuste zorg ben ik het met hem eens. Loek is al 20 jaar een goede vriend, maar wat hij in dat interview uitkraamde over de rol van de apotheker bij medicatiebewaking was natuurlijk grote onzin. Volgens hem is de apotheker overbodig. Boos dat ik was! Ik heb hem meteen een sms gestuurd hoe hij het in zijn hoofd haalde om zich zo negatief uit te laten over de rol van apotheker bij medicatiebewaking. Hij zou beter moeten weten.”

Het gaat je voor de wind.
“Ik heb ook met tegenslag te maken. De inspectie van de gezond­heid­zorg die wel heel kritisch is als je je nek uitsteekt, collega’s die je uit jaloezie onder­uit willen halen, Agis/Achmea die besloten heeft HIV medicatie ver onder de inkoops­prijs te vergoeden en VGZ die na twee jaar opeens 55.000 euro bij je terug willen halen. Ik moet dan alle zeilen bijzetten voor verweer en om het weer recht te breien. En dan nu de discussie over de overheveling van HIV-medicatie van apotheek naar ziekenhuizen. Als dat plan doorgaat, dan wordt een van mijn apotheken direct geraakt. Maar dan kom ik meteen in actie: hoe kan ik patiënten aan me binden? Ik ontwikkel een app waarmee ik inhoudelijk en op een efficiënte manier patiënten met HIV kan helpen en dat ze meer grip op hun leven krijgen. Ik ben apotheker, dat is en blijft mijn basis. Mijn vak heeft mij de kans gegeven iets moois te maken. Inmiddels ben ik trots op het aantal innovatieve farmaceutische initiatieven die ik neergezet heb. Ik hou nu eenmaal van uitdagingen, denk in kansen en weet tegenslagen te overwinnen. Als een duikelaar sta ik altijd weer op.”

Wat zou jij willen veranderen?
“Allereest moet de administratie van een apotheek veel eenvoudiger. Het is nu veel te complex en kost te veel tijd. Verder pleit ik voor een apotheker die op afstand voor meerdere apotheken werkt.  Je hebt dan een manager voor het doen en laten in de apotheek, assistentes vertrekken de informatie en krijgen meer de rol van coach, een controller voor de financiën en een apotheker op afstand voor de kwaliteit. Met de huidige communicatiemiddelen moet dat toch kunnen!  ❦

Vrouwen en de farmacie
Het beleid in de farmacie is het speeltje van mannen. Waar zijn de vrouwen? “Ik voel me niet geroepen om in een bestuur te zitten. Heb ik geen geduld voor. Wel wil ik vrouwen stimuleren om ondernemer te worden. Ik zoek vrouwen die samen met mij als rolmodel willen fungeren. Ik zou graag met een stel ondernemende vrouwen in de farmacie willen brainstormen over ondernemen in de farmacie.”

Tekst: Niels van Haarlem

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens