Meteen naar de inhoud

Subsidieoproep Personalised Medicine Farmacogenetica

ZonMw stelt 4 miljoen euro beschikbaar voor subsidies om te komen tot vergoeding en implementatie van DNA-paspoorten in de eerstelijnszorg. Projectideeën kunnen worden ingestuurd tot 9 januari a.s. Voorwaarde is dat bij de aanvraag alle relevante stakeholders betrokken zijn, zoals huisartsen, apothekers en ziekenhuisapothekers, academici of specialisten.

Doorverwijzing voor (ernstige) bijwerkingen of ineffectiviteit van geneesmiddelen van de eerstelijns- naar de tweedelijnszorg komt regelmatig voor. DNA-paspoorten, die op basis van een DNA-profiel de effectiviteit van een geneesmiddel en de juiste dosering voorspellen, kunnen mogelijk doorverwijzingen voorkomen.

Doelgroep
In deze subsidieronde gaat het om cardiologische en psychiatrische patiënten die de meest voorgeschreven geregistreerde geneesmiddelen gebruiken, en waar vaak doorverwijzing voorkomt van de eerste naar de tweede lijn voor bijwerkingen of ineffectiviteit van geneesmiddelen.

Klinische validatie
Er zijn nog veel vragen over inzet van DNA-paspoorten en klinisch bewijs van hoge kwaliteit ontbreekt. Daarom wordt in de subsidieronde Personalised Medicine Farmacogenetica gevraagd om de diagnostiek klinisch te valideren, bijvoorbeeld met drug therapeutic monitoring. Ook gaat het hierbij om onderzoek doen naar secundaire uitkomstmaten zoals effectiviteit, langetermijneffecten na behandeling (na 12 weken), selectie van specifieke doelgroepen, impact op kwaliteit van leven, juist meer of minder zorgvraag en het meer of minder wisselen van medicamenten. Ten slotte wordt er ook om kosteneffectiviteitsanalyses gevraagd.

Aanvraag
Een aanvraag indienen start met het insturen van een projectidee. Dat kan van 16 oktober 2023 tot uiterlijk 9 januari 2024, 14.00 uur. Zie meer informatie over deze subsidieronde, waaronder de voorwaarden en wijze van aanvraag op de ZonMw-website.

Portret (kleur) Linda de Kok

FTO-module over geneesmiddelen en suïcide

Geneesmiddelen kunnen suïcidaal gedrag verminderen of het risico op suïcidaliteit juist verhogen. Welke signalen zijn alarmerend en welke afspraken kunnen apothekers en huisartsen maken om suïcidale patiënten te monitoren en beter te helpen? Antwoorden op deze en andere vragen staan centraal in een nieuwe FTO-module.

Foto (kleur) COVID-vaccin

Bijwerkingen na COVID-19-vaccinaties

In een korte periode ontving Lareb veel meldingen van bijwerkingen na COVID-19-vaccinaties. Het bijwerkingencentrum maakte een overzicht van deze bijwerkingen en bekeek de invloed van de verschillende vaccinatieschema’s en -momenten op het bijwerkingenpatroon.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens