Meteen naar de inhoud

Subsidie ZonMw voor verbeteren van hooikoortsverwachting

ZonMw subsidieert een onderzoeksproject om onder meer de pollenverwachting voor de miljoenen Nederlanders met hooikoorts te verbeteren en daarmee hun gerelateerde ziektelast te verlagen. Reeds bestaande pollenverwachtingen zijn onbetrouwbaar en worden zelden geraadpleegd.

In het onderzoek, dat vanuit het LUMC wordt gecoördineerd, bundelen onderzoekers vanuit uiteenlopende expertisegebieden hun krachten om de jaarlijkse hooikoortsdynamiek te doorgronden. Ze analyseren onder welke (weers)omstandigheden er waar in Nederland hoeveel pollen door planten aan de lucht worden afgegeven en hoe de pollen zich door de lucht verplaatsen. Daarnaast onderzoeken ze hoe verschillen in de mate van pollenblootstelling invloed heeft op de ziektelast. Verder gaan onderzoekers met mensen met hooikoorts in gesprek over de manier waarop ze met hun symptomen omgaan en welke informatie ze nodig hebben.

Ruimtelijke pollenverwachting
De onderzoekers verzamelden tot dusver reeds vele gegevens: tientallen jaren aan pollentellingen uit Nederland, België en Duitsland, informatie over de locaties van allergene boomsoorten, huisartsregistraties en klachtenscores van allergiepatiënten, verkoopcijfers van allergiemedicatie en meteorologische data. Door deze gegevens te combineren, ontstaan er nieuwe inzichten. Zo willen ze onder meer een ruimtelijke pollenverwachting ontwikkelen, waarbij de verspreiding van pollen als wolken over een kaart van Nederland kunnen worden gemodelleerd.

Meer informatie
Meer informatie over het onderzoeksproject en de eerste resultaten staan op de LUMC-website.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens