Meteen naar de inhoud

Subsidie voor therapietrouw-bevordering thuiswonende patiënten

In een nieuwe subsidieronde van ZonMw staan projecten centraal die gericht zijn op het verbeteren van therapietrouw bij thuiswonende patiënten. Zeker interessant voor onder andere apothekers en huisartsen. De nadruk van deze call ligt op relatief eenvoudige oplossingen ter ondersteuning van goed gebruik van geneesmiddelen, die tevens gemakkelijk implementeerbaar zijn. 

ZonMw denkt voor de subsidieaanvragen aan bestaande multidisciplinaire samenwerkingsverbanden in een wijk of beperkte regio (10-15 huisartspraktijken, enkele apotheken, thuiszorg en ziekenhuis). Het moet gaan om de invoering van een interventie die zijn nut bewezen heeft. Ook moeten betrokkenen willen onderzoeken hoe zo’n implementatie het beste kan worden uitgevoerd. ZonMw wil namelijk dat andere regio’s dergelijke initiatieven sneller kunnen invoeren.

Koploperpositie

Deze ronde richt zich op projecten waarbij patiëntenorganisaties, gezondheidscentra, apothekers, huisartsen, thuiszorg en/of ziekenhuizen betrokken zijn. Het gaat in deze ronde om al (bijna) bestaande samenwerkingsverbanden die een koploperpositie kunnen innemen.

Twee fases

Het traject bestaat uit twee fases. In fase 1 gaat het om een vooraanmelding (projectidee) met een korte schets van de proeftuin inclusief het uitvoerende samenwerkingsverband. Met een eerste schets van de implementatie van de interventie (beoogde setting, welke partijen te betrekken) en de haalbaarheid. Indieners ontvangen een besluit van ZonMw of men door mag naar fase 2. In fase 2 wordt een uitgewerkt voorstel verwacht, met een uitgebreide beschrijving van het plan van aanpak, de betrokken partijen, disseminatie en de begroting.

Ondersteuning

In deze eerste subsidieronde worden vier projecten geselecteerd die voldoen aan de vereisten. Per project is er maximaal € 200.000 subsidie beschikbaar. Er volgt nog een tweede ronde, maar het is nog niet bekend wanneer. De projecten worden intensief begeleid door het Make-It consortium, een samenwerkingsverband van experts op het gebied van therapietrouw, gedragsverandering en implementatie. Dit consortium begeleidt aanvragers vanaf het projectidee-fase tot aan de afronding, ontwikkelt het instrumentarium, evalueert de proeftuinen en ondersteunt in het verder verspreiden van de opgedane kennis.

Gedetailleerde informatie

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten? Bekijk dan de volledige subsidieoproep met alle specifieke informatie over deze oproep. De deadline voor indiening van een subsidieaanvraag is 14 januari 2020, 14.00 uur.

Geïnteresseerden worden sterk aangeraden om deel te nemen aan de informatiebijeenkomst op 4 december 2019 van 16.30 – 19.00 uur in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst krijgen deelnemers achtergrondinformatie over de vereisten, het proces en de inhoudelijke criteria voor de proeftuinen. In een interactieve workshop is ruimte om in kleine groepen de invulling van een potentiele proeftuin te bespreken met experts. Aanmelden voor de bijeenkomst kan tot uiterlijk 27 november 2019 via het aanmeldformulier

Najaarsronde coronavaccinatie

De coronavaccinatie voor specifieke doelgroepen start op 2 oktober aanstaande. Zorgprofessionals kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak bij de GGD maken voor een coronaprik.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens