Meteen naar de inhoud

Inzet van zorgprofessionals gevraagd bij stoppen met roken

Wilt u uw patiënten ondersteunen in hun pogingen om te stoppen met roken? Bestel dan materialen om de jaarlijkse campagne Stoptober onder de aandacht te brengen. Of wilt u juist de zorg bij stoppen met roken optimaliseren? Neem dan deel aan de CONNECT-studie van het Trimbos-instituut en het Leids Universitair Medisch Centrum, in samenwerking met het IVM. Deelnemende FTO-groepen krijgen ondersteuning.

Roken wordt steeds minder ‘gewoon’. In 2001 telde ons land zo’n 4,5 miljoen rokers. Dat aantal is fors afgenomen, maar nog steeds zijn er in Nederland zo’n 3,1 miljoen rokers. Daarvan rookt 465.000 mensen dagelijks meer dan 20 sigaretten.

Veel stoppogingen tevergeefs
Steeds meer mensen willen af van hun rookverslaving. Vorig jaar deed 37 procent een stoppoging. Vier jaar eerder was dit 34 procent, aldus cijfers van het Trimbos Instituut. Stoppen met roken valt echter niet mee. Onderzoek toont aan dat slechts 5 procent het voor elkaar krijgt op eigen kracht te breken met deze verslaving. Met behulp van een antirookcursus lukt het 20 tot 30 procent. De zorgverzekeraars vergoeden alleen cursussen en hulpmiddelen opgenomen in het Kwaliteitsregister Stoppen Met Roken. Behandelaar en verslaafde moeten minimaal vier paar contact hebben. De befaamde Allen Carr-methode staat overigens (nog?) niet in het kwaliteitsregister, hoewel deze volgens onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen zeker bewezen effectief is. 

Stoptober
Zorgprofessionals spelen een zeer belangrijke rol in het besluit om te breken met sigaretten. Zij kunnen rokers bewust maken van de noodzaak om te stoppen met roken en ze kunnen daarbij ondersteuning bieden. De jaarlijkse campagne Stoptober helpt daarbij. Op 6 september 2019 is de aftrap van de campagne Stoptober.
Zorgprofessionals kunnen zich nu reeds toerusten, om Stoptober in september bij hun patiënten onder de aandacht te brengen. Zo kunnen ze gratis posters, flysers en visitekaartjes bestellen via de webwinkel van het Trimbos-instituut. Doe het snel, want op = op.

CONNECT-studie
Of wilt u juist de zorg bij stoppen met roken verder optimaliseren? Neem dan deel aan de CONNECT-studie van het Trimbos-instituut en het Leids Universitair Medisch Centrum, in samenwerking met het IVM. Deelnemende FTO-groepen krijgen ondersteuning van een adviseur van het IVM. Ook kunnen zij gebruik maken van een gratis trainingsaanbod. Aanmelden kan via connect-studie@trimbos.nl

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens