Ga naar de inhoud

Stomadrager centraal in pamflet over stomazorg

In ons land zijn er bijna 40.000 mensen met een stoma. Sinds 2018 zijn er nieuwe afspraken over de aanspraak op stomahulpmiddelen. Het sleutelwoord hierbij is functioneringsgericht. Klinkt mooi, maar wat betekent dit concreet voor de persoon met een stoma? De Stomavereniging, stomaverpleegkundigen, leveranciers van medische hulpmiddelen, fabrikanten en zorgverzekeraars lanceren gezamenlijk een pamflet. Daarin staat duidelijk beschreven hoe de functioneringsgerichte aanspraak op stomahulpmiddelen werkt.

De kern is dat de stomadrager centraal staat. Bij het uitzoeken van stomamateriaal moet niet worden uitgegaan van het aanbod. Uitgangspunt moet zijn wat de stomadrager nodig heeft om te kunnen leven zoals hij of zij wil.

Informatief voor patiënten én professionals
Het pamflet bevat de 10 belangrijkste vragen en antwoorden over stomamaterialen en bijbehorende hulpmiddelen. Deze informatie handig voor mensen met een stoma. Tegelijk biedt de tekst ook duidelijkheid aan alle professionals die met stomazorg te maken hebben, zoals stomaverpleegkundigen en leveranciers van hulpmiddelen.

Het is voor het eerst dat alle relevante partijen rondom stomazorg op deze manier hun afspraken naar buiten brengen. De gezamenlijke afspraken zijn reeds in 2018 vastgelegd in het kwaliteitsregister van het Zorginstituut Nederland.
Afspraken maken vereist ook uitvoering in de praktijk. Het pamflet ondersteunt het daadwerkelijk in de praktijk brengen van de gemaakte afspraken. Dit motiveert alle partijen om mensen met een stoma volgens dezelfde uitgangspunten tot een passende oplossing te laten komen. De belangrijkste afspraak is dat de stomamaterialen passen bij de zorgvraag van de stomadrager. Daarnaast moet het voorschrijven doeltreffend en doelmatig zijn. Dit betekent dat ook wordt gelet op de kosten.

Downloaden of bestellen
Zie hetpamflet ‘Stomamaterialen en hulpmiddelen: wat moet je weten?’ Extra exemplaren zijn te bestellen door een e-mail te sturen naar info@stomavereniging.nl onder vermelding van ‘pamflet stomahulpmiddelen’.

Bron: Stomavereniging

Portret (kleur) Valérie Meijvis

Opiaten

Ik sta al met de deurknop in mijn hand. In mijn andere hand een doos vol oude medicatie. We hebben zojuist afgesproken om een kortwerkend oxycodonpreparaat om te gaan zetten in een langwerkende variant. Maar dan komt mevrouw overeind uit haar bed. ’Dan wil ik wel 10 mg langwerkend in plaats van 5 mg kortwerkend, anders werkt het echt niet!’ Tja, dat gaat wel een beetje voorbij aan de essentie van afbouwen…

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens