Ga naar de inhoud

Stichting Inhalatie Instituut Nederland

Onlangs is het Inhalatie Instituut Nederland (IIN) opgericht. Met als doel de kennis en vaardigheden ten aanzien van inhalatietherapie te verbeteren bij zorgverleners én patiënten. Het INN richt zich op inhalatiemedicatie en in het bijzonder op inhalatoren die worden gebruikt bij de behandeling van patiënten met astma en COPD. En dan hebben we het over ruim een miljoen mensen in ons land.

Het IIN is een alliantie van de St. Inhalatie Medicatie Instructie School (IMIS), de Inhaler Research Workgroup (IRW) en St. Inhalatie Technologie Werkgroep (ITW). Deze organisaties overlappen elkaar qua kennisontwikkeling, onderzoeksthema’s en scholingen. Ze werkten al nauw samen en hebben elkaar altijd al zeer positief beïnvloed,  waardoor het fuseren tot één stichting een logische stap is. Dat heeft nu dus geleid tot de oprichting van Inhalatie Instituut Nederland.

Bundeling van kennis en expertise
In het IIN is er sprake van bundeling van kennis en expertise op het gebied van zorg, onderwijs en nascholing m.b.t. inhalatiemedicatie. De organisatie verricht wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot inhalatiemedicatie, nieuwe ontwikkelingen en innovatie. Het INN richt zich op inhalatiemedicatie en in het bijzonder op inhalatoren die worden gebruikt bij de behandeling van patiënten met astma en COPD.

Winst te behalen
Het optimaal gebruik van inhalatiemedicatie en een hoge therapietrouw bij patiënten die inhalatiemedicatie gebruiken, leidt tot een betere ziektecontrole, vermindering van medische consumptie en het vermijden van onnodig opschalen van medicatie. Daar valt nog veel winst te behalen. Zo doet meer dan de helft van de patiënten het qua inhalatietechniek verkeerd. Terwijl het verkeerd gebruiken van een inhalator bijna net zo slecht is als het niet gebruiken. Het goed aanleren van de inhalatietechniek is daarom essentieel. Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat bij voorschrijvers en andere zorgverleners de kennis over inhalatiemedicatie en de vaardigheden bij het gebruik van inhalatoren vaak niet in voldoende mate aanwezig is.

Meer informatie IIN
Bestuursleden van IIN zijn o.a. prof. dr. Janwillem Kocks, huisarts en hoogleraar inhalatiegeneeskunde en ir. Paul Hagedoorn, inhalatietechnoloog UMCG. Zie voor meer informatie de website inhalatieinstituut.nl die recent live is gegaan.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Kosten migrainemiddelen verdubbeld

De toelating eind 2021 van CGRP-remmers in het basispakket voor patiënten met chronische migraine heeft geleid tot een verdubbeling van de uitgaven van migrainemiddelen

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens