Meteen naar de inhoud

Start kinkhoestvaccinatie voor zwangeren in december

Vanaf 16 december wordt de maternale kinkhoestvaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf die datum kunnen zwangeren bij de JGZ de vaccinatie te halen. De vraag aan de verloskundig hulpverleners is om de zwangere hierover vanaf 2 december te informeren. Dan zijn de folders en posters bij alle praktijken geleverd en start er een publiekscampagne. De vaccinatie is met 22 weken, zodat prematuur geboren baby’s ook baat hebben van de vaccinatie.

Verloskundige zorgverlener
De verloskundige zorgverlener moeten zwangere vrouwen tussen de 14 en de 22 weken wijzen op de vaccinatie en een folder met uitnodigingsbrief geven. In komende maanden ontvangen verloskundigen een brief van het RIVM met meer achtergrondinformatie/factsheet en uitleg over de gang van zaken. Eind november worden de voorlichtingsmaterialen geleverd. Deze zijn dan ook bij te bestellen via de RIVM-site.

E-learning voor huisartsen en verloskundigen
Op de RIVM-site komt een gratis e-learning beschikbaar voor verloskundige zorgverleners en huisartsen. RIVM start een publiekscampagne om deze vaccinatie onder de aandacht te brengen. Die is vooral te zien op social media, en online magazines en platforms zoals van Ouders van Nu. De campagne start begin december en loopt vervolgens nog maanden door.

Met 22 weken
Het tijdstip van de vaccinatie is vervroegd van 28-32 weken naar 22 weken. Het voordeel hiervan is dat eventuele kwetsbare prematuur geboren baby’s ook baat hebben bij de vaccinatie. Er zijn geen nadelige effecten van vroeger vaccineren verwacht en bekend.

Vaccinatieschema
Met de invoering van de maternale kinkhoestvaccinatie verandert ook het vaccinatieschema voor baby’s. De eerste vaccinatie kan meestal vervallen als de moeder is gevaccineerd. Baby’s krijgen dan een vaccinatie bij 3, 5 en 11 maanden. Als de moeder niet is gevaccineerd tijdens de zwangerschap krijgt de baby een vaccinatie bij 2, 3, 5 en 11 maanden.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens