Meteen naar de inhoud

Special over digitalisering in de huisartsenpraktijk

Digitalisering in de eerste lijn neemt een hoge vlucht. Inmiddels biedt 88 procent van de huisartsenpraktijken patiëntportalen aan. Tegelijk toont onderzoek aan dat veel medewerkers in een huisartsenpraktijk niet beschikken over voldoende digitale vaardigheden. Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) heeft voor huisartsenpraktijken een Special uitgebracht over digitalisering.

Eenmaal goed ingebed leidt digitalisering tot tijdwinst en werkplezier. Tegelijk vragen oplossingen rondom applicaties, e-health, zorgtechnologie en communicatieplatformen nogal wat van de huisartsenpraktijk en haar medewerkers; alle reden om verbetering van de digivaardigheid binnen de huisartsenzorg hoog op de agenda te plaatsen.

Het digitale magazine gaat in op de diverse mogelijkheden om die vaardigheden te vergroten. Huisarts Bart Timmers vertelt over zijn ervaringen met digitalisering. Hij merkt dat veel collega’s terughoudend zijn over het gebruik van een online agenda of het inzetten van e-consulten. “Terwijl e-consulten veel flexibiliteit bieden om slimmer met je tijd om te gaan. Dat ontlast ook de assistenten.”

Zelfscan en digicoach
De special gaat ook in de op zelfscan: een zelftest digitale vaardigheden voor de huisartsenzorg, voor zowel de huisarts en doktersassistent als praktijkondersteuner. Uit die scan volgt een score die de mate van de digitale vaardigheid aangeeft. Interessant is ook het interview met een praktijkondersteuner die tegelijk werkzaam is als digicoach. Er is een opleidingstraject ontwikkeld om als digicoach te kunnen optreden.

Zelf aan de slag
De Special Digitalisering van SSFH biedt huisartsenpraktijken tal van tips, ideeën en ervaringsverhalen om zelf aan de slag te gaan met het verder verbeteren van de digitalisering in de eigen praktijk. Daarnaast biedt de website Digivaardig in de Zorg ook veel informatie over de digitalisering van de huisartsenzorg; van leermiddelen om de basisvaardigheden digitalisering op orde te krijgen tot aan werken met het HIS. Informatie is ook terug te vinden in de recente publicatie van het Nivel: Meer zorgverleners zien meerwaarde van digitale zorg.

Triagegame biedt inzicht in triageproces

In de Triagegame leren triagisten en huisartsen spelenderwijs in een levensechte setting hoe triage werkt, welke vaste criteria aan bod komen en wat potentiële valkuilen zijn.

Huisartsenzorg onder grote druk

De huisartsenzorg staat onder druk. Hoe problematisch dat wordt en al is, blijkt uit het brancherapport van ABN-AMRO en uit de recente uitzending van Zembla.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens