Meteen naar de inhoud

Slimmer met zorg

slimme-zorg---farmamagazineEen van de negen proeftuinen van VWS voor regionale samenwerking en populatiebekostiging is Slimmer met Zorg. In de regio Eindhoven worden diverse projecten uitgevoerd, waaronder een versterking van de coöperatie tussen apothekers en huisartsen.

Apothekers en huisartsen van de zorggroepen PoZoB en DOH, de initiatiefnemers van Slimmer met Zorg, gaan met de patiënten in gesprek over veel en langdurig gebruikte medicijnen. Argumenten zijn dat de kennis over de werking van geneesmiddelen sterk is toegenomen en dat veelal goedkopere varianten beschikbaar zijn, waarmee de zorg betaalbaar is te houden.

Er zijn nu andere middelen beschikbaar dan een paar jaar geleden, zo luidt de uitleg aan de patiënten. Het is goed om daar samen naar te kijken. Na een persoonlijk gesprek kan de huisarts andere medicijnen voorschrijven dan de patiënt gewend is. De apotheker geeft een goede begeleiding in het gebruik, waarin bijvoorbeeld naar een vermindering van de bijwerkingen wordt gekeken.

Coördinerend apotheker Willem van de Spijker, die eerder bij PoZoB De Diabetes Dialoog uitvoerde, beschouwt het project binnen Slimmer met Zorg “een unieke kans om mee te werken aan de toekomstige invulling van zorgtaken van de apotheker.” Eind 2013 vervolgt hij in PW: “Met ‘shared savings’ kunnen we een bijdrage leveren aan de betaalbaarheid van de zorg en apothekers krijgen binnen het project een rechtmatige plek in de ketenzorg. Geneesmiddelen en veilig medicijngebruik spelen daarin een belangrijk rol, voor zowel patiënt, arts als verzekeraar.”

Tekst: Kees Kommer

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens