Meteen naar de inhoud

Service Apotheek Hoeven optimaliseert bedrijfsvoering

???????????????????????????????Service Apotheek Hoeven optimaliseert haar bedrijfsvoering met Smart Filling en gerichte online ondersteuning van de afspraken met de zorgverzekeraar. De basis hiervoor is het apotheekinformatiesysteem Pharmacom in combinatie met NControl. Beherend apotheker Jan Sips: “Voor ons werkt dit goed, maar wij zijn dan ook niet vies van verandering.”

Sinds juli 2006 werkt Jan Sips als beherend apotheker in de royale en moderne Service Apotheek Hoeven. Apotheek Hoeven vormt één maatschap met Service Apotheken Oudenbosch en Nieuw-Gastel en een aantal dependances in Steenbergen, Bosschenhoofd, Fijnaart en Wouw. In totaal bedienen zij 35.000 tot 40.000 patiënten.

Sips combineert Pharmacom met NControl en Smart Filling. Waarom? Apotheker Sips: “Vanwege de toenemende administratieve druk. De zorg kwam in de knel en ik kwam in tijdnood; er móest een oplossing komen.”

Online dienstverlening als aanvulling op het AIS
Door samen te werken stellen Pharmacom en NControl apothekers in staat om de doelmatigheid te vergroten, meer transparantie te bieden naar verzekeraars en een hoger rendement te realiseren. Pharmacom richt zich daarbij op de lokale processen, NControl op het bieden van centrale ondersteuning en diensten ter ondersteuning van logistieke en zorgprocessen in de apotheek.

NControl heeft verschillende modules voor de financiële en administratieve afhandeling van afspraken die de Nederlandse Farmaceutische Zorggroep (NFZ) voor Sips en andere (Service) apotheken met zorgverzekeraars maakt. “De zorgverslaglegging in NControl voldoet exact aan wat de verzekeraar van me vraagt”, aldus Sips.

Om goed te kunnen werken heeft NControl gegevens uit Pharmacom nodig. Sips maakt tevreden gebruik van alle faciliteiten van NControl. Zijn declaratieverkeer loopt bijvoorbeeld via NCasso. En Nchecker voert controles uit op basis van informatie uit Pharmacom. Sips: “Bij het voorschrijven zoekt het systeem de beste aflevering. Dat wil zeggen het ‘beste’
–    voor de patiënt
–    in het kader van regelgeving zoals preferentiebeleid
–    in relatie tot de voorraad bij de groothandel
–    in relatie tot de inkoopprijzen.”

“De standaardreceptverwerking in Pharmacom is de basis. Tijdens de receptverwerking komt online de aflevering van eerste keuze als bericht binnen in Pharmacom.”

Slimme verwerking herhaalreceptuur
Alle herhaalreceptuur wordt dagelijks verwerkt. Dat is een van de opbrengsten van de combinatie van Pharmacom met het distributiemodel Smart Filling van groothandel Mosadex. Sips: “Mede dankzij de ijzersterke Herhaalservice die standaard onderdeel is van Pharmacom.” Het voordeel van Smart Filling ten opzichte van Central Filling is de onbeperkte voorraad geneesmiddelen. Alle receptregels worden direct verzonden naar de Smart Filling computer. Bij Apotheek Hoeven staat deze in de voorraadruimte, onder de apotheek. De computer genereert een volledige ‘boodschappenlijst’. De ‘top 250’ die de apotheek op voorraad heeft, blijkt te voorzien in zeventig procent van de recepten. De resterende dertig procent van de recepten ontvangt de groothandel, die per omgaande levert. De volgende dag worden alle doosjes geëtiketteerd en gescand. Een code op het etiket verwijst naar een mandje in de voorraadruimte. Hierdoor kan een niet-farmaceutisch medewerker de bestelling verzamelen en in orde maken. Sips: “De apotheek investeert hierdoor minder dan de helft van de arbeidskosten vergeleken met Central Filling. En veiligheid blijft gegarandeerd omdat Smart Filling procescontroles omvat.”

Backbone
Pharmacom is in Apotheek Hoeven de backbone van de automatisering. Met name de receptverwerking en de pro-actieve herhaalservice zijn volgens Sips goed geregeld. “Maar er blijft altijd wat te wensen, zoals een éénmalige registratie voor toegang tot Pharmacom en NControl.”

Samenwerking
Door co-creatie met partners, in dit geval NControl, draagt PharmaPartners bij aan de optimalisatie van processen in de apotheek. De toegevoegde waarde voor de apotheek staat daarbij centraal. Of deze nu ligt in kostenreductie of efficiënter werken. Sips waardeert het dat zijn AIS-leverancier meedenkt en samenwerkt in het belang van gebruikers: “PharmaPartners ziet de noodzaak in van dit soort ontwikkelingen in een tijd dat de apotheekmarkt sterk onder druk staat en maakt daar werk van.”

Smart Filling + Pharmacom =
– Beperking arbeidskosten
– Dagelijks vanuit één apotheek herhaalreceptuur in orde maken voor drie apotheken (35.000 patiënten).
– Rust en tijd voor zorgtaken die contractueel zijn afgesproken met zorgverzekeraars.

 

NControl + Pharmacom =
– Gestroomlijnde logistiek via NFinance (declaratieverkeer) en patiëntenzorg via NCheck (voorschrijven).
– Gestroomlijnde administratie van zorgtaken op maat voor de zorgverzekeraar, overeenkomstig het zorgcontract.
– Uitbreiding van het productaanbod op maat voor de patiënt via een zorgwebshop.

 

Tekst en fotografie: Nicole van Wetten

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens