Meteen naar de inhoud

Schema voor zorgverleners bij patiëntvragen over PGO

Bijna alle huisartsen in ons land kunnen in 2022 via MedMij gegevens uitwisselen met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Een PGO is voor de meeste mensen nieuw: voor de patiënt en voor de huisarts. En dat leidt tot veel vragen. Lang niet alle vragen van patiënten zijn bij een huisarts of praktijkondersteuner op de juiste plek. Maar waar dan wel? De PGO-alliantie heeft daartoe een schema opgesteld.

Patiënten gebruiken een PGO veelal om een kopie van hun medische gegevens op te halen. Maar hoe het werkt is niet altijd voor iedereen duidelijk. Daardoor worden zorgverleners, waaronder vooral huisartsenpraktijken, steeds meer geconfronteerd met vragen die zijn gerelateerd aan zo’n PGO. Soms zijn dit inderdaad vragen voor de zorgverlener, maar vaak ook niet. Zoals kwesties over functionaliteit van een PGO, of technische zaken.

Tal van tools
Om zorgverleners te helpen met dergelijke vragen is een schema samengesteld, met als heldere titel: ‘welke PGO-graag hoort waar?’. Daarin kunnen zorgverleners in één oogopslag zien naar welke plek ze patiënten kunnen verwijzen. Ook staan er op de kaart een paar handige tips op patiënten op weg te helpen. Daarnaast staan er op PGO.nl voor huisartsen tal van communicatiematerialen en tools over de inzet van PGO in de huisartsenpraktijk. Maak er gebruik van.

PGO-alliantie
De PGO-alliantie bestaat uit ruim vijftig patiënten-, branche-, consumenten- en welzijnsorganisaties.  Met als doel het PGO bekender te maken en het gebruik te stimuleren.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Webinar over jaarverantwoording 2022

Veel zorgverleners moeten in 2023 voor het eerst een jaarverantwoording indienen die voldoet aan de eisen van de Wmg. Een webinar van NZa en AAG op 16 februari 2023 belicht voor zorgverleners de belangrijkste facetten.

Mpox nieuwe naam voor apenpokken

De termen ‘apenpokken’ en ‘monkeypox’ vervangt de WHO door mpox. Deze virusziekte is niet meer A-meldingsplichtig en valt tegenwoordig in groep B1-meldingsplichtig.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens