Meteen naar de inhoud

Samenwerking huisartsen en drogisten

Huisartsen gaan patiënten doorverwijzen naar drogisten en omgekeerd. Dat gebeurt in de Proeftuinen Zelfzorg in de regio Brummen en Tiel. Het project is een initiatief van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Doel is de onderzoeken of samenwerking tussen huisartsen en drogisten  bijdraagt aan doelmatige zorg bij kleine kwalen. 

De proeftuin onderzoekt of, en zo ja hoe, samenwerking tussen huisarts en drogist leidt tot doelmatige zelfzorg. Het moet onderbouwen hoe de burger betere keuzes kan maken bij kleine kwalen, als het gaat om preventie, afwachten, zorgmedicatie, zelfzorg of bezoek aan reguliere zorg. Huisartsen staan open voor ondersteuning door de drogist bij kleine, veelvoorkomende gezondheidskwalen, zo bleek uit onderzoek van Stichting Pharmacon onder huisartsen en consumenten. Bijna de helft (46 procent) van de huisartsen is positief over ondersteuning door de drogist. Vier op de tien consumenten zien afstemming tussen huisarts en drogist ook zitten.

Zelfde adviezen
Drogisterijen en huisartsen spreken af om over de verkoudheden, hoofd- of buikpijn dezelfde adviezen te geven. Dat gebeurt via zogeheten advieskaarten: schema’s die aangeven wat te doen bij welke klachten of symptomen. Daar staat ook in wanneer je als drogist moet verwijzen naar de huisarts. Andersom zal ook worden verwezen: van de huisarts naar de drogist dus.

Spannend
Aan de pilot deelnemende huisarts Marcel Kerkhoven noemt de combinatie tussen gezondheid en de commerciële functie van drogisterijen ‘spannend’. “Er moet toch een bepaalde omzet worden gehaald, dus de klant is koning. Daar zit wat huiver.” Dat geldt ook voor de kwaliteit van het personeel. Iemand die op zaterdag achter de kassa zit, doet dat meestal als bijbaantje. “Van zo iemand kun je niet verwachten dat hij voldoende kennis heeft om medische informatie te verstrekken.” Dat is volgens het CBD ook niet de bedoeling. Voor medische informatie kan de klant terecht bij de drogist zelf. Die volgt een opleiding en moet geregeld zijn kennis bijspijkeren.

Bewustzijn over zelfzorgmedicatie
Kerkhoven: “Als huisartsen zien we dat steeds meer mensen zelfzorgmedicatie gebruiken. Dat ervaren ze niet als medicijn en ze beseffen daardoor onvoldoende de potentiële risico’s als zij iets gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld andere medicijnen. Ik hoop dat we gaandeweg met drogisterijen een manier vinden om het bewustzijn rond zelfzorgmedicatie te vergroten.”

Drogist versus apotheek
Op sociale media reageren overigens veel huisartsen en apothekers verbaasd. Waarom doorverwijzing naar de drogist en niet naar de apotheek die toch ook zelfzorgmiddelen verkoopt. Daar is ook gedegen kennis aanwezig van zelfzorgmiddelen. Apotheker Sander van den Bogert zegt in een artikel in Trouw “De kwaliteit van advisering en medicatiebewaking is bij de drogist lager dan in een apotheek. Bij de drogist krijg je te maken met de caissière die bij vragen hooguit iemand van niveau mbo-4 kan raadplegen. Bij een apotheek is mbo-4 de minimumstandaard en kan er altijd aan de apotheek om raad worden gevraagd. Die heeft een academische opleiding.”

Bronnen: CBD, Trouw

 

Najaarsronde coronavaccinatie

De coronavaccinatie voor specifieke doelgroepen start op 2 oktober aanstaande. Zorgprofessionals kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak bij de GGD maken voor een coronaprik.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens