Keuzehulp Prikkelbare Darm Syndroom: Er is veel aandacht voor de betrokkenheid van patiënten bij hun eigen zorg. Vooral nadat de diagnose is gesteld wordt ernaar gestreefd om de patiënt mee te laten beslissen over het verdere beleid. Of er wat moet gebeuren en zo ja, hoe dat dan het beste aansluit bij de wensen van de patiënt. Samen beslissen, dat is waar het om gaat. Natuurlijk is er altijd ruimte voor meer of minder betrokkenheid, afhankelijk van de gevoelens en emoties van de patiënt. De NHG gaat in september van dit jaar stevig campagne voeren om ‘samen beslissen’ door meer zorgverleners te laten toepassen. ‘Om tot de beste zorg te komen, hebben de huisarts, praktijkondersteuner en de patiënt elkaar nodig. Ieder heeft zijn eigen expertise, het benutten daarvan vergroot de kans op passende zorg. Samen Beslissen maakt dat patiënten meer tevreden zijn over de gegeven zorg en het gekozen beleid…
Samen beslissen verbetert patiënttevredenheid, zeker bij Prikkelbare Darm Syndroom


‘Vaccineren is verbreding van het apothekersvak’
In diverse landen is een vaccinatie in de apotheek halen en toegediend krijgen een vanzelfsprekende zaak. In Nederland is het nog niet zover, maar er is een groeiende groep apothekers die graag zelf de spuit ter hand neemt.

Hiaten bij medicatiebewaking na bariatrische chirurgie
Na een bariatrische operatie is vaak aanpassing van medicatie nodig. Cruciaal is dat alle betrokken zorgverleners weten dát een patiënt zo’n operatie heeft ondergaan.

‘Huisartsen en apothekers, zorg dat je elkaar kent!’
Ideeën uitwisselen om de samenwerking te verbeteren en plannen hiervoor maken. Bij onderwijs voor opleiders van huisartsen en apothekers stond dit thema centraal.
Vacatures
Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.