Meteen naar de inhoud

Salami

Stel je bent zorginkoper en verantwoordelijk voor kunst- en hulpmiddelen. Je krijgt een mooie doelstelling mee om volgend jaar per patiënt voor x% minder in te kopen.

Je weet dat de apotheek nog wat korting krijgt op dit assortiment en besluit de vergoedingen te verlagen. En passant leg je het volume, toekomstige prijsstijgingen en productinnovaties aan banden door te gaan werken met vaste dagprijzen. Ondanks de verlaagde vergoedingen stel je als voorwaarde dat de zorg van gecertificeerd niveau is en de klant vrij kan kiezen voor een merk. Probleem voor de verzekeraar opgelost, de ervaring leert dat er meestal voldoende aanbieders tekenen.

In april staan apothekers voor de keuze om in zee te gaan met zo’n aanbod van Achmea. CZ en VGZ hebben de opzet samen met Achmea bedacht en komen later met eenzelfde voorstel.
Wat te doen? Apothekers kunnen nauwelijks inschatten hoe dit aanbod tijdens de contractperiode uitpakt en zonder specifieke software de kosten per patiënt niet bewaken en de dagprijzen niet declareren. De systeemhuizen zijn nog druk bezig met alle wijzigingen van 1 januari jl. en hebben onvoldoende tijd. De dagprijzen lijken bovendien dusdanig laag dat alleen via messcherpe afspraken met voorkeursleveranciers en een forse substitutie inspanning nog een klein plusje te halen valt. Of vergoeding en gevraagde prestatie hier in evenwicht zijn, wordt door velen betwijfeld.

Gelukkig voor de verzekeraars lijken de gespecialiseerde postorderbedrijven nog graag bereid om het marktaandeel uit te breiden.  Deze bedrijven kunnen door hun schaal en specialisatie de benodigde software sneller ontwikkelen en via de telefoon kort en bondig de indeling in categorieën maken en gevraagde info verstrekken. Ze zijn bovendien zeer bedreven in het pluggen van het eigen label of dat van een partner bij de patiënt.  Natuurlijk kan de klant in theorie zelf een merk kiezen maar als dat op grote schaal zou gebeuren, hebben ook de postorderaars een groot probleem.

Er zitten natuurlijk ook een paar nadelen aan postorderen. En dat is de kostbare bezorging aan huis, het ontbreken van een servicepunt in de buurt van de patiënt en iemand die bij nacht en ontij snel kan leveren. Geen zorgen. Daar huur je een apotheek voor in. Een paar euro’s voor de ruimte in het apotheekmagazijn en voor het deponeren van de dozen in de kofferbak van de klant. De klant zit alleen wel bij het verzendhuis en die krijgt de apotheker niet gemakkelijk meer terug. Dan maar hopen dat de zending op enig moment niet wordt uitgebreid met bijvoorbeeld de geneesmiddelen.

Eerder verdwenen de dure geneesmiddelen en de stomamiddelen uit het apotheekassortiment. Gaat dat nu ook gebeuren met de overige kunst- en hulpmiddelen?  Hoe dan ook, hiermee wordt de apotheek opnieuw een stukje uitgehold. Vroeg of laat gaat deze salami tactiek van de verzekeraars gevolgen hebben. Of er moet straks meer betaald gaan worden voor de overgebleven dienstverlening of er gaan apotheken omvallen. In het eerste geval is de strategie van de verzekeraars financieel zinloos en zit de patiënt straks met allerlei verschillende kanalen waar hij zijn zorg bij elkaar moet sprokkelen. In het tweede geval is het jammer want met een goed georganiseerde centrale backoffice en logistiek is een de apotheek in de buurt, waar mensen zelf hun spullen halen, het goedkoopste distributiemodel. Dat heeft het faillissement van de thuisapotheek recent nog eens onderstreept.  Als ik het voor het zeggen had zou ik toch een beetje zuinig omspringen met dat ‘one stop shop’ apothekennetwerk.

Dit is een column uit FarmaMagazine nr. 3 2012
Tekst: Jan Dirk Jansen

Kintsugi: een gouden litteken

Te koop bij onder andere Bol.com: een Kintsugi-kit. Deze reparatieset zorgt ervoor dat gebroken, kapotte spullen niet in de kliko hoeven te verdwijnen, maar dat we er langer van kunnen genieten. Iets wat misschien op een hippe DIY-techniek (do-it-yourself) lijkt, is – zoals ook bij andere Japanse kunstvormen – meer dan slechts een artistieke vaardigheid.

Portretfoto (kleur) Marc de Leeuw

Obstakel

Het blijft nog zoeken om de ‘apotheker van de toekomst’ gefinancierd te krijgen. Deze apotheker verricht meer zorgtaken, maar de bekostigingsstructuur blijft een obstakel: die is nog steeds gebaseerd op het ter hand stellen van medicatie. Dat staat haaks op een van de zorgtaken van apothekers: het begeleiden van afbouwen van medicatie.

Portretfoto (kleur) Valérie Meijvis

Taal

Hoe ik het in mijn hoofd haalde om ook maar iets met zijn pillen te doen. Die waren voorgeschreven met een reden! Wij waren er alleen maar op uit om met de pillen te stoppen; om te bezuinigen!

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens