
De multidisciplinaire richtlijn ‘Langdurige klachten na Covid-19’ is gereed. Deze is versneld ontwikkeld en daarbij waren 26 veldpartijen actief betrokken. De richtlijn is bedoeld voor zorg aan patiënten die na een coronabesmetting langer dan vier weken klachten houden. De richtlijn is opgesteld voor zorgverleners. Daarnaast is op Thuisarts.nl informatie uit de richtlijn in begrijpelijke taal geplaatst.
Klachten na een coronabesmetting zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, benauwdheid, minder goed ruiken of proeven, problemen met bewegen en concentratieproblemen. In de richtlijn ‘Langdurige klachten na Covid-19’ komt aan bod welke aanvullende diagnostiek zinvol is, en wanneer een patiënt in aanmerking komt voor paramedische herstelzorg of psychologische zorg. In dit multidisciplinaire document is er veel aandacht voor afstemming en samenwerking tussen zorgverleners. Huisartsen en medisch specialisten hebben samen gekeken wanneer patiënten beter naar de huisarts of naar het ziekenhuis kunnen gaan. Voor de tweedelijns zorg wordt ook beschreven hoe de gezondheidsstatus van de patiënt in kaart kan worden gebracht. Daarnaast komt aan bod welke specialismen bij voorkeur betrokken zijn bij het multidisciplinaire overleg.
NHG-Standaard
Binnen dit project is tevens een NHG-Standaard Langdurige klachten na Covid-19 ontwikkeld. Deze Standaard bestaat uit een tekst met aanbevelingen gericht op de huisartsenpraktijk, waarbij voor de onderbouwing wordt verwezen naar de richtlijnmodules die betrekking hebben op de eerste lijn.
‘Heel belangrijk’
Minister Kuipers van VWS nam de richtlijn op 22 maart in ontvangst. Met enthousiasme, zo blijkt. ‘Deze richtlijn helpt zorgverleners om patiënten met langdurige klachten na corona beter te begeleiden en behandelen. Ook bevordert het de erkenning en herkenning van dit ziektebeeld, heel belangrijk dus! Mooi om te zien hoe hier multidisciplinair aan is gewerkt door verschillende partijen’, aldus Ernst Kuipers.
E-learning en webinar
De ontwikkeling van de richtlijn is op initiatief van het NHG, de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de Long Alliantie Nederland (LAN). Binnenkort komt er een e-learning voor zorgprofessionals over deze richtlijn en wordt er een webinar georganiseerd.