Ga naar de inhoud

Rekenmodel voor opnieuw geregistreerde medicijnen

Onderzoekers van Medicijn voor de Maatschappij (Amsterdam UMC) en Zorginstituut Nederland ontwikkelden een rekenmodel waarmee zij een realistische prijs kunnen berekenen voor medicijnen die opnieuw in de markt worden gezet. Het rekenmodel is geschikt voor medicijnen die al vele jaren gebruikt worden en ineens opnieuw worden geregistreerd.

Het model is toegepast op het medicijn mexiletine. Dat wordt al vele jaren gebruikt voor hartziektes, maar is door een fabrikant opnieuw geregistreerd voor toepassing bij een zeldzame spierziekte. De realistische prijs ligt volgens het rekenmodel meer dan 90 procent (!) lager dan de huidige prijs.

De onderzoekers ontwikkelden het rekenmodel bij het middel mexiletine. Ze werkten in het model drie scenario’s uit: een minimum- en maximumprijs gebaseerd op schattingen van alle kosten voor het op de markt brengen van een oud middel, en een scenario waarbij mexiletine als een heel ‘nieuw’ middel werd beschouwd. Zelfs in het duurste is het verschil echt schokkend groot. Op basis van het rekenmodel zou het middel minimaal € 452 per patiënt per jaar mogen kosten en maximaal € 1.996,00 per patiënt per jaar. De gevraagde prijs is op dit moment – schrik niet – echter € 24.000 per patiënt per jaar.

Kostenstijging

Mexiletine is een bestaand medicijn dat in de zeventiger jaren voor de behandeling van ernstige hartritmestoornissen op de markt werd gebracht. Vanaf de jaren tachtig is het ook gebruikt voor de neurologische spierziekte niet-dystrofe myotonie. Echter: tot 2018 is het nooit officieel geregistreerd voor gebruik bij deze spierziekte en werd het off-label voorgeschreven. Dit komt vaker voor bij medicijnen met meerdere toepassingen.

In 2018 registreerde een fabrikant mexiletine als weesgeneesmiddel onder de naam Namuscla. Hierdoor kreeg het bedrijf marktexclusiviteit voor tien jaar. De kosten van het medicijn, die ooit € 249 euro per patiënt per jaar bedroegen, stegen naar ruim € 24.000 euro per patiënt per jaar. Door die hoge prijs heeft het Zorginstituut aan het ministerie van VWS geadviseerd om Namuscla niet op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.

Apotheekbereiding als alternatief

Echter: als mexiletine niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering heeft dat grote gevolgen voor de patiënten. Het Zorginstituut adviseert het ministerie dan ook om apotheekbereidingen (‘magistrale bereiding’) van mexiletine te vergoeden, in plaats van het dure middel.

Bron: Persbericht Amsterdam UMC

Kosten migrainemiddelen verdubbeld

De toelating eind 2021 van CGRP-remmers in het basispakket voor patiënten met chronische migraine heeft geleid tot een verdubbeling van de uitgaven van migrainemiddelen

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens