De DagNacht apotheek in Alphen aan den Rijn is voortaan ’s nachts gesloten. Dienstapotheek Etten-Leur maakt mogelijk een doorstart. Dat Lelystad sinds 1 januari geen nachtapotheek meer heeft, roept Kamervragen op. Drie berichten in januari 2014 over de dienstapotheek. Is er een oplossing?
Waar moeten patiënten in Alphen aan den Rijn, Etten-Leur en Lelystad ‘s nacht voor hun medicatie naartoe?
Alphenaren zijn dan aangewezen op het Leids Universitair Medisch Centrum. In Etten-Leur moet men uitwijken naar Breda of Roosendaal, terwijl in Flevoland de tocht naar het ziekenhuis in Almere gemaakt moet worden.
Het levert de nodige commotie op!
Al in december 2012 stuurde de Stichting Dienstapotheken Nederland een brandbrief naar minister Edith Schippers. De gecontracteerde tarieven voor dienstverlening zouden onvoldoende zijn om kostendekkend de farmaceutische spoedzorg te kunnen leveren. Nu zijn er Kamervragen van het SP-kamerlid Henk van Gerven. Na het faillissement in Etten-Leur hoopt apotheker Hans Jansen de hobbels voor een doorstart weg te nemen en de klagende patiënten tegemoet te kunnen komen. Politieke partijen, zoals de PvdA in Lelystad, roepen op om nachtapotheken open te houden.
Zijn er kansen op overleving voor de nachtapotheek?
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Stichting Dienstapotheken Nederland (SDN) hebben plannen geformuleerd voor een nieuw financieringsmodel van dienstapotheken. Dit model gaat uit van regionale financiering van de dienstenstructuur. Daarom hoeven reguliere apotheken niet langer via contributies de dienstapotheken te financieren. Wel dienen ze afspraken te maken over gegevensuitwisseling en de samenwerking met dienstapotheken.
Gebeurt dit in overleg met de zorgverzekeraars?
In overleg met de dominante zorgverzekeraar plus één andere zorgverzekeraar wordt via een ‘open-boek-methode’ een begroting ingediend. Aan de hand daarvan wordt een tarief berekend per receptregel. Alle andere zorgverzekeraars houden dit tarief aan. Voor 24-uursapotheken wordt bij het maken van de begroting onderscheid gemaakt tussen kosten en opbrengsten tijdens de reguliere openingstijden en tijdens de ANZ-periode. Zorgverzekeraars zijn of gaan met de apothekers of hun vertegenwoordigers in de regio in gesprek om de toegankelijkheid van de farmaceutische spoedzorg in 2014 te waarborgen.