Meteen naar de inhoud

Reactie KNMP op Miljoenennota 2014

Reactie-KNMP-op-Miljoenennota-2014De KNMP wil op korte termijn met minister Schippers van VWS bespreken hoe de bezuinigingen op de gezondheidszorg in 2014 kunnen worden ingevoerd zonder dat de apotheekzorg aan de patiënt en de toegang tot medicijnen in gevaar komen. Dat stelt de KNMP in reactie op de Miljoenennota 2014.

De patiënt rekent in de apotheek op de aanwezigheid van het juiste medicijn op het juiste moment met advies over juiste inname onder professionele begeleiding van de apotheker. Dit ontvangt de patiënt het liefst in de buurt op basis van een diagnose van de eigen (huis)arts. Apothekers zullen zich blijven inspannen om patiënten te vrijwaren voor mogelijke nadelige gevolgen van bezuinigingen op medicijngebruik.

Administratieve lasten
Uit diverse binnen- en buitenlandse onderzoeken blijkt dat behandeling van patiënten met medicijnen kosteneffectief is. Zeker als het gaat om patiënten die langdurige zorg nodig hebben, zoals ouderen en chronisch zieken. Gerichte zorg aan deze patiënten door de apotheek levert aantoonbaar betere zorg op tegen lagere prijzen.

“Daarom vragen wij aandacht en steun om de hoge kwaliteit van de zorg aan de patiënt in de apotheek overeind te houden en nog beter te benutten”, aldus KNMP-voorzitter Rik van der Meer. Om dit optimaal te laten verlopen, vindt de KNMP dat de administratieve lasten voor apothekers drastisch omlaag moeten gaan.

Medicatiebeoordeling uit eigen risico
Een goed voorbeeld van nieuwe zorgverlening in de apotheek is de medicatiebeoordeling. Samen met de huisarts bekijkt de apotheker het medicijngebruik van oudere patiënten die dagelijks meer dan vijf geneesmiddelen slikken. Wanneer aanpassing van het medicijngebruik de kwaliteit van leven voor de patiënt verbetert, wijzigt de apotheker in overleg met de (huis)arts de medicatie. Ook wordt hiermee verspilling van medicijnen tegengegaan.

Voldoende investeringen in deze nieuwe vormen van zorgverlening zijn gewenst om de kwaliteit van zorg aan de patiënt te kunnen leveren en kosteneffectief te zijn.

Daarnaast meent de KNMP dat de medicatiebeoordeling die wordt uitgevoerd door apothekers niet meer onder het eigen risico in de zorgverzekering van patiënten moet vallen, zoals ook bij huisartsen het geval is. De KNMP krijgt namelijk meldingen van leden binnen dat patiënten om financiële redenen afzien van de medicatiebeoordeling door apothekers, terwijl een dergelijke controle de gezondheid juist aanzienlijk kan verbeteren.

 

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens