Nieuwe richtlijn antitrombotica in mondzorg stimulans voor samenwerking met tandartsen Mondzorgverleners beschikken sinds december 2019 over een nieuwe richtlijn rond antitromboticagebruik. Deze biedt aanknopingspunten voor intensievere samenwerking tussen apothekers, huisartsen en tandartsen, stelt prof. dr. Fred Rozema, MKA-chirurg, hoogleraar orale geneeskunde aan het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam (ACTA) en Amsterdam UMC en voorzitter van de commissie die de nieuwe richtlijn ontwikkelde. Hij hoopt dat deze samenwerking verder uitgroeit. In zijn werkkamer in het markante ACTA-gebouw aan de Amsterdamse Zuidas, legt prof. dr. Fred Rozema uit hoe de richtlijn ‘Bloedige ingrepen in de mondzorg, bij patiënten die antitrombotica gebruiken’ is ontstaan. “Deze richtlijn van het Kennisinstituut Mondzorg (KIMO) vervangt de antitromboticarichtlijn in 2012 vanuit het (ACTA) werd opgesteld, destijds de eerste evidence based-richtlijn voor tandartsen. Deze was gebaseerd op promotieonderzoek van dr. Denise van Diermen, mijn collega bij ACTA”, vertelt Rozema.. “De nieuwe richtlijn is ontstaan vanuit het KIMO, een kwaliteitsinstituut…
Prof. dr. Fred Rozema: ‘Haal de tandartsen erbij!’


Nieuwere bloedverdunners niet geschikt voor kwetsbare ouderen
Voor kwetsbare ouderen zijn de traditionele bloedverdunners, de VKA’s, veel meer geschikt dan de NOAC’s. Gebruik van NOAC’s leidt bij deze groep tot een hoger risico op bloedingen.

Wisselen van inhalatiemedicijnen maximaal eens per vier jaar
Nieuwe werkafspraken moeten het onnodig wisselen van inhalatiemedicijnen tegengaan. Deze zijn vastgelegd in een aanvulling op de Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen.

Kennisplatform over antistolling gelanceerd
Bij antistollingszorg zijn veel professionals uit de eerste en tweede lijn betrokken. Een nieuw kennisplatform over antistolling biedt actuele informatie voor zorgverleners en patiënten.