Meteen naar de inhoud

Prikbeker

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Apothekers, bedankt! Ook huisartsen, diepe buiging! Namens de gehele Nederlandse bevolking, inclusief de Tweede Kamer, alle ministeries en alle zorgverzekeraars, bedankt!

Dankzij de betrokkenheid, flexibiliteit en tomeloze inzet van jullie zorgverleners is ons vaccinatiebeleid een succes geworden, zit ons land in het rechter rijtje van de Europese prikcompetitie, komt er een einde aan die eindeloze avondklok en kan Hugo de Jonge eens rustig doorslapen.

Ga maar na. Toediening gereedmaken, controle van de contra-indicaties, bijwerkingen en noodmedicatie, met een kleiner spuitje geen zes maar zéven gevulde spuiten uit een flesje halen – of zelfs elf uit die van Moderna, voldoende voorraad op de IC, organiseren van een vaccinatiespreekuur, plannen van de afspraken, opnieuw plannen van de afspraken, nog maar weer eens plannen. En vooral niet met een gevulde spuit de trap oplopen naar die 93-jarige op de tweede verdieping en al helemaal niet met een flesje de lift in. Want dat mag niet volgens de richtlijnen, om gek van te worden.
En tussen het vaccineren door ook nog de eigen praktijk draaiende houden. Assistenten draaien maanden zonder dralen overuren.

Met resultaat. Want op 30 juni, zo is het plan, gaat de laatste spuit in een maagdelijke arm. Iedereen die dat wil gaat met minimaal één vaccin de zomer in. Hebben we toch die Europese Prikbeker gewonnen. Je zou bijna een landelijk applaus organiseren. Klappen voor de farmaceutische zorg. Ik zie een boottocht door de Amsterdamse grachten met uitzinnige voorzitters van de KNMP, de LHV en de NHG op de plecht. En in het bijbootje die van de NAPCO en VP Huisartsen want die willen ook meedoen.
Kortom, met dank aan apothekers en voorschrijvers gaat ons land weer van het slot.

Veel waardering uiteraard ook van de politiek. Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer tijdens de formatie alleen maar lof en mooie woorden. De nieuwe minister van VWS krijgt een blanco cheque. Geld is nog steeds gratis. Niets dan lof van zorgverzekeraars. Marktwerking, wat was dat ook alweer? En hebben de heren en dames apothekers en huisartsen misschien nog wensen?

Zullen we de medische hulpmiddelen terug naar de apotheker halen want die levert immers wel zorg? Dat is immers de grootste wens van de zelfstandige apothekers, zo vertelt de voorzitter in deze editie. Regelen we. Waarnemers ook verantwoordelijk maken voor het draaien van diensten zodat de praktijkhouder wat meer lucht krijgt? Doen we. Last van de grote tekorten aan geneesmiddelen en van het preferentiebeleid? Opgelost.

Covid-19 heeft de wereld op de kop gezet. Maar grote kans dat er in de farmaceutische zorg ook na de wereldwijde crisis en de verkiezingen van de Tweede Kamer niets gaat veranderen. Zo gaat dat in ons land. Zo gaan we om met de zorg.

Total Recall

Hoewel actiescènes uit de jaren negentig in schril contrast staan met scènes die tegenwoordig van het filmdoek spatten, is het plot van Total Recall uit 1990 nog steeds futuristisch. Voor wie Arnold Schwarzenegger toen heeft gemist: in deze film kan de hoofdpersoon een vakantie naar Mars niet betalen en kiest hij ervoor om een virtuele vakantie in zijn hersenen te laten implanteren. Dat brengt echter herinneringen aan een gewist verleden naar boven.

Portretfoto (kleur) Marc de Leeuw

Slimmigheidjes bij COPD

De therapietrouw bij COPD laat helaas nog steeds te wensen over. Ook de inhalatietechniek is bij veel patiënten suboptimaal. Tel daarbij op dat veel zorgverleners niet alle ins en outs van inhalatoren weten – hoe zou dat ook kunnen met de toenemende druk op de eerste lijn en nieuwe inhalatoren die de markt overspoelen? – en de conclusie is dat er bij de medicamenteuze behandeling van COPD nog veel ruimte voor verbetering is.

Portretfoto (kleur) Marc de Leeuw

2050?

Wanneer zijn de geneesmiddelentekorten opgelost? 2030? Of is 2050 realistischer? Om het nog maar eens te herhalen: de tekorten rijzen de pan uit.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens