AMSTERDAM (ANP) – Als commerciële preventieve medische screenings in Nederland worden toegestaan, gaat dat de zorg tientallen miljoenen euro’s extra kosten. Die schatting komt van radiotherapeut Lukas Stalpers van het AMC in Amsterdam, op basis van vergelijkbare Amerikaanse onderzoeken. In vrijwel alle gevallen blijkt dat als er ‘iets’ op een scan wordt gevonden, dat toch geen ziekte is. Maar daarvoor zijn dan wel extra onderzoeken in de reguliere zorg uitgevoerd.
‘Preventieve scan kost zorg zo’n 40 miljoen’

Eigen bijdrage extramurale geneesmiddelen blijft gelijk
Om stapeling van zorgkosten te voorkomen, is in 2019 een maximum eigen bijdrage voor extramurale geneesmiddelen ingesteld. Dat maximum blijft 2024 gehandhaafd op 250 euro.

Najaarsronde coronavaccinatie
De coronavaccinatie voor specifieke doelgroepen start op 2 oktober aanstaande. Zorgprofessionals kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak bij de GGD maken voor een coronaprik.

Medicijnvergoeding in 2024: wat staat ons te wachten?
Geneesmiddelen die een patiënt met een recept ophaalt bij een apotheek, worden ook wel extramurale geneesmiddelen genoemd. Als een patiënt een vergoeding vanuit het basispakket wil voor zo’n medicijn, is het belangrijk dat deze is opgenomen in het zogenoemde Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Hieronder vallen ongeveer 400 verschillende groepen geneesmiddelen, met elk een aparte maximale vergoeding.