Meteen naar de inhoud

PrEP-medicatie via GGD beperkt, via apotheek wel beschikbaar

Vanaf 1 augustus 2019 is Pre-Expositie Profylaxe (PrEP) via de GGD nog maar beperkt beschikbaar. Binnen een pilotperiode van vijf jaar mogen GGD’en PrEP-medicatie uitgeven aan mensen met een verhoogd risico op hiv. Het gaat daarbij naar schatting om 6.500 mensen. PrEP-medicatie via de apotheek daarentegen blijft voor iedereen toegankelijk.

Apotheken kunnen nog steeds PrEP-mediatie ter hand stellen aan de verhoogde risicogroep. Dat betreft mannen die seks hebben met mannen, en aan alle mensen die buiten de PrEP-regeling vallen.

Wachtlijsten
PrEP is via de GGD beperkt beschikbaar. GGD’en zijn namelijk gebonden aan de eisen van het ministerie van VWS. De regeling geldt voor een pilotperiode van vijf jaar en is voor een beperkt aantal personen. De GGD’en verwachten daarom dat ze moeten werken met wachtlijsten.  De GGD-professional beoordeelt wie in aanmerking komt voor PrEP via de landelijke regeling. De professional maakt daarbij een inschatting van het risico op hiv en de persoonlijke situatie van de cliënt. 

Evaluatie
De pilot wordt in opdracht van VWS gemonitord en geëvalueerd door het RIVM. Na drie jaar is een tussentijdse evaluatie. Na vijf jaar volgt een eindevaluatie die in beeld moet brengen wat het effect van PrEP is geweest op de hiv-incidentie en de soa-prevalentie.

Huisarts en apotheek moeten worden geïnformeerd
Om interacties met andere geneesmiddelen van de gebruiker te controleren, hebben de GGD’en op grond van de subsidieregeling wel de taak gekregen huisarts en apotheek tijdig te informeren over het PrEP-gebruik van de deelnemers.

Bron: KNMP en GGD

Nieuw competentieprofiel huisartsen

Onlangs is een nieuw competentieprofiel van de huisarts gepubliceerd, met daarin meer competentiegebieden die ondersteunend zijn aan het medisch handelen, zoals leiderschap.

Stockfoto vrouw met medicijnen

Bewustzijn rond sekse- en genderverschillen bij medicatie groeit

Vrouwen en mannen reageren soms anders op dezelfde dosis medicijnen. De aandacht hiervoor is momenteel nog beperkt, maar zal de komende jaren toenemen, verwacht ziekenhuisapotheker dr. Loes Visser. ‘Huisartsen houden door hun ervaring bij sommige recepten al rekening met sekseverschillen. De komende jaren komen er waarschijnlijk meer verschillen in doseerrichtlijnen.’

Portretfoto (kleur) Sophie Brühl

‘Mensen met een eigen huisarts zijn gezonder en leven langer’

Sophie Brühl is medeoprichter van Buurtdokters. Daarnaast is ze idealist en activist, ondernemer en huisarts met prachtige drijfveren. Haar missie? Voor elke Nederlander een eigen huisarts en voor elke huisarts die wil, een maat die meedenkt en meewerkt. Een maat op maat, zodat huisartsen hun autonomie behouden.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens