Meteen naar de inhoud

Polyfarmacie is het thema van de bijwerkingenweek

De laatste week van november is de internationale ‘bijwerkingenweek’. Thema van dit jaar is polyfarmacie. Met als doel medicijngebruikers én zorgverleners bewust te maken van het belang van het melden van bijwerkingen, zeker als iemand meerdere medicijnen tegelijk gebruikt. Met als oproep: melden van bijwerkingen heeft zin, ook als ze in de bijsluiter staan.

In ons land zijn medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb initiators van de jaarlijkse campagne in het kader van de internationale bijwerkingenweek. Meer dan de helft van de Nederlanders gebruikt wel eens een medicijn op recept. En ruim een kwart van de inwoners gebruikt meer dan 5 medicijnen tegelijk. Vaak zijn dit ouderen en patiënten met chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Polyfarmacie
Het gebruik van meer medicijnen tegelijkertijd is dit jaar het thema van de bijwerkingenweek. Bij polyfarmacie kan het ene medicijn de werking van het andere medicijn beïnvloeden. Een voorbeeld is de combinatie van plaspillen met sommige pijnstillers, zoals ibuprofen of diclofenac (NSAID’s). Plaspillen zetten de nieren aan tot extra afvoer van vocht in het lichaam, terwijl ibuprofen en diclofenac de afvoer van vocht kunnen afremmen. Dit kan leiden tot extra bijwerkingen, zoals hartklachten.

Zo’n volledig mogelijk beeld
Meldingen van bijwerkingen dragen bij aan nieuwe of meer volledige informatie over medicijnen bij gebruik in de praktijk. Ton de Boer, voorzitter CBG: “Dit inzicht is essentieel om de veiligheid van medicijnen te bewaken. Op basis van informatie over bijvoorbeeld een nieuwe bijwerking, interacties tussen medicijnen of een opvallende toename in het aantal meldingen ondernemen we waar nodig actie, ook op Europees niveau.” Voorbeelden van dergelijke acties zijn het aanpassen van de informatie in de bijsluiter, het recept-plichtig maken van een medicijn en het actief verspreiden van risico-informatie.

Melden
Medicijngebruikers en zorgverleners kunnen een bijwerking of vermoeden daarvan melden bij Bijwerkingencentrum Lareb, via www.mijnbijwerking.nl. Afgelopen jaar zijn daar bijna 34.000 bijwerkingen gemeld. Bij het melden maakt het niet uit of het om een nieuwe of een bekende bijwerking gaat.

Internationale bijwerkingenweek
De internationale bijwerkingenweek is een jaarlijkse (social) mediacampagne waar dit jaar 57 landen aan meedoen, geïnitieerd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. 

Campagnematerialen
Voor de campagne in ons land zijn een aantal zeer korte filmpjes ontwikkeld:

Video algemeen

Video ouderen

Video polyfarmacie

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Uitbreiding overzicht voorzetkamers

LAN heeft alle inhalatoren en voorzetkamers op één site geplaatst. Onlangs is daar de AeroChamber2go™ aan toegevoegd, een kleine voorzetkamer, bestemd voor gebruik onderweg.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens