Meteen naar de inhoud

Politiebewaking bij Ace Pharmaceuticals in Zeewolde

Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde wordt bewaakt door de politie. Dit bedrijf maakt medicatie die de ziekmakende effecten van het coronavirus kan onderdrukken. Het medicijn Chloroquine is opgenomen in het voorlopig behandelplan van het RIVM.

Chloroquine is van oorsprong bedoeld als hulpmiddel tegen malaria. Het is sinds 1934 internationaal op de markt. Chloroquine bleek antiviraal te werken bij concentraties die bij de mens veilig kunnen worden gebruikt. Deze antivirale werking van chloroquine werd in 2004 ontdekt in de KU Leuven. In augustus 2004 was de SARS-episode in China en Canada net voorbij, waardoor het medicijn toen niet bij SARS-patiënten kon worden getest.

Chloroquine
Chloroquine blijkt actief te zijn tegen het nieuwe SARS-coronavirus type 2. Het middel is getest op een aantal coronapatiënten in China en zij knapten sneller op dan patiënten die het medicijn niet kregen. Deze tests vonden plaats in 10 ziekenhuizen in Beijing, Hunan en Guangdong. Patiënten die gedurende een week chloroquine kregen vertoonden minder koorts, hadden een sneller verbeterende longfunctie, en waren sneller weer virusvrij en genezen. Chloroquine is inmiddels onderdeel van het voorlopige behandeladvies van het RIVM voor patiënten met het coronavirus.

Toeval?
Chloroquine is goedkoop en relatief eenvoudig te produceren in grote hoeveelheden, ook al zijn er momenteel wereldwijd nog weinig producenten. In Nederland is chloroquine geregistreerd door Ace Pharmaceuticals (A-CQ 100® Chloroquine 100 mg tabletten, RVG 106659). Inderdaad: het bedrijf dat momenteel door de politie wordt bewaakt vanwege ‘een verdachte situatie’ die zich heeft voorgedaan. Wat dat precies inhoudt, wil de politie niet zeggen. De vraag rijst of het toeval is of te maken heeft met chloroquine….

Bronnen: KU Leuven, Ace Pharmaceuticals, Omroep Flevoland

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens