Meteen naar de inhoud

Pneumakokkenvaccinatie door huisartsen

Nieuwe taken op het bordje van de huisarts is geen vanzelfsprekendheid, de werkdruk is al zo hoog. En vaccinatie is geen kerntaak van huisartsen en geen onderdeel van het basistakenpakket. Desondanks gaan huisartsen de pneumakokkenvaccinatie uitvoeren. Dit gebeurt op verzoek van het ministerie van VWS

In de LHV-ledenraad is over het voorstel een levendige discussie gevoerd. Voor- en tegenstanders kregen nogmaals de ruimte om hun argumenten te delen. Stemming wees uit dat een meerderheid van de Ledenraad akkoord ging met het voorstel om de pneumokokkenvaccinatie door de huisarts te laten doen. Het feit dat de griepvaccinatie tegelijkertijd kan plaatsvinden met deze vaccinatie heeft bij de voorstemmers zeker een rol gespeeld.

Terecht kunnen bij eigen huisarts
Echter: de belangrijkste reden om in te stemmen is dat de patiënt straks laagdrempelig terecht kan bij zijn eigen huisarts. Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV: “Door de vaccinatie in de eigen vertrouwde huisartsenpraktijk aan te bieden, verlagen huisartsen de drempel voor kwetsbare patiënten.” 

Eind 2020 start de uitvoering van de pneumokokkenvaccinatie, in eerste instantie voor een periode van drie jaar. Na twee jaar volgt een evaluatie.

Nieuwe taken niet vanzelfsprekend
Het is geen lichtvaardige keuze van de LHV om te besluiten dat huisartsen de pneumokokkenvaccinatie gaan uitvoeren. Ella Kalsbeek: ‘Natuurlijk staat voor alle huisartsen de zorg voor patiënten voorop, maar tegelijkertijd kunnen huisartsen niet alles. Het is belangrijk dat iedereen zich realiseert dat het nooit vanzelfsprekend is dat nieuwe taken op het bord van de huisarts komen. Net zoals nu, zullen we daarover steeds opnieuw discussie met huisartsen voeren, met de kerntaken als basis.’ 

Randvoorwaarden
Het ministerie van VWS heeft al eerder aangeven in te stemmen met de door de LHV gestelde randvoorwaarden. De LHV gaat deze samen met onder andere het ministerie van VWS, het NHG en het RIVM de komende tijd gedetailleerd uitwerken.

Bron: LHV

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens