Meteen naar de inhoud

Pluripharm verstevigt marktpositie van de zelfstandige apotheker

De openbare farmacie heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk. De winsten van apotheken zijn enorm onder druk komen te staan. Groothandels ondervinden dezelfde problemen. Om in deze markt te kunnen ondernemen en kansen te benutten, is het noodzakelijk om nauwer samen te werken. Daarom biedt Pluripharm de apothekers ondersteuning op een steeds breder terrein.

Pluripharm richt zich specifiek op de zelfstandige ondernemers. Zij zijn namelijk van mening dat openbare farmacie in Nederland nog steeds ‘local business’ is. Een collectieve naam, TV commercials of een uniforme huisstijl bepalen volgens Pluripharm niet waar de klant zijn medicijnen haalt. Dat doet de klant bij de apotheek in de buurt, waar de medewerkers weten wie hij is en de apotheker zijn huisarts kent. Zelfstandige apothekers zijn bovendien gemotiveerde ondernemers die in de loop der jaren een uitstekend lokaal netwerk hebben opgebouwd en in staat zijn om snel en doelgericht in te spelen op plaatselijke ontwikkelingen. Al met al geeft dit de zelfstandige apotheker een betere uitgangspositie dan de ketens met apotheken in eigendom. Nu de marges gekrompen zijn, zien we dan ook dat deze ketens het moeilijk hebben. Toch wordt het ook voor de zelfstandige apothekers steeds lastiger om alles alleen te doen. Een aantal zaken kan beter centraal georganiseerd worden. Pluripharm helpt apothekers hierbij. Want juist de combinatie van lokaal ondernemerschap met centrale ondersteuning levert de beste resultaten op. Als allround dienstverlener richten zijn hun ondersteuning zowel op de achterkant van de apotheek, de backoffice en de logistiek, als ook op de voorzijde, de patiëntenzorg en de contractering.

Logistieke dienstverlening
Om te beginnen de logistieke ondersteuning. Apothekers kunnen tijd en kosten besparen als ze het dispenseren van de chronische receptuur uitbesteden. Met Central Filling XL van Pluripharm is bijna het gehele assortiment van de groothandel beschikbaar voor geautomatiseerd dispenseren. Recepten die voor 18.00 uur besteld zijn liggen de volgende ochtend in de apotheek, klaar voor aflevering. Door het brede assortiment en de korte levertijd kan de apotheek veel meer receptregels uitbesteden. De ontvangen zakjes met medicijnen hoeven bovendien niet meer geopend te worden in de apotheek om receptregels die in de apotheek zijn klaargemaakt toe te voegen. Door de ingebouwde (barcode)controles kunnen de medicijnen direct meegegeven worden aan de patiënt. Bijkomend voordeel is een aanzienlijke voorraadreductie in de apotheek zonder dat deze ten koste gaat van de servicegraad. Als alternatief voor apothekers die Central Filling XL nog een brug te ver vinden, biedt Pluripharm Central Picking aan. Deze service zorgt ervoor dat de chronische receptuur in de eigen apotheek op een meer efficiënte wijze wordt afgehandeld. Ook dit leidt tot behoorlijke besparingen in tijd, kosten en voorraad en voorkomt dat apotheekmedewerkers zich meer met de logistiek hoeven bezig te houden dan strikt noodzakelijk is. Een andere tool om het rendement te verbeteren, is Pluristock. Deze software stelt de apotheker in staat om het voorraadbeheer te optimaliseren. De apotheker bepaalt hierbij zelf zijn voorkeurslabels, de servicegraad, de regels voor substitutie naar parallel en de eventuele uitzonderingen op etiketniveau. Op basis hiervan worden de bestelparameters ingesteld en de voorraad gestuurd. Het resultaat is een significante verbetering van de voorraadwaarde en de logistieke performance.

Kwaliteit van zorg
Ook als het gaat om het zorgaanbod gelooft Pluripharm in de lokale kracht van de apotheek. Om deze kracht volledig te kunnen benutten, bieden wij de apotheker inhoudelijke en commerciële ondersteuning aan vanuit Pluriplus. Deze ondersteuning lijkt in veel opzichten op die van de ketens en formules. Een belangrijk verschil is echter dat de apotheek bij Pluriplus onder eigen vlag kan blijven werken en niet verplicht wordt tot een formulenaam, een huisstijl of het meebetalen aan nationale campagnes. De behoefte aan deze vorm van ondersteuning blijkt groot. Twee jaar na de introductie maakt al tachtig procent van de klanten gebruik van Pluriplus. En dat is ook begrijpelijk, want de jaarlijkse kosten voor  deelname liggen beduidend lager dan bij de franchise formules, terwijl de projecten die Pluriplus aanbiedt een prima rendement kennen. Bovendien wordt, door de ondersteuning vanuit Pluriplus met mankracht en ICT, de belasting voor de apotheker en de assistenten zo laag mogelijk gehouden. Dit resulteert in een hoge compliance als het gaat om afgeronde FPZ projecten. Nieuw dit jaar is de introductie van de Nexus Medicatie Check (NMC). Deze software controleert dagelijks, aan de hand van de standaarden en tientallen medisch farmaceutische beslisregels, de medicatie van alle chronische patiënten van de apotheek op onder meer therapietrouw, persistentie, ongewenste combinaties, ontbrekende medicatie, doelmatigheid, enzovoorts. De populatiegerichte medicatiecontrole door NMC zal ook ingezet worden in de onderhandelingen met verzekeraars.

Samen sterk
Ook belangrijk voor de klanten van Pluripharm is de komst van de onafhankelijke coöperatieve apothekersvereniging Pact. Pact is opgericht door klanten van Pluripharm om meer evenwicht te brengen in de onderhandelingen met de zorgverzekeraars. Pluriplus ondersteunt Pact bij de onderhandelingen en bij het formuleren van een zorgaanbod. Wij vinden het hierbij belangrijk dat er geen koppeling bestaat tussen de groothandel en de collectieven die onderhandelen met verzekeraars. Dit zou enerzijds de inkoopvrijheid van apothekers belemmeren en anderzijds de groei van de vereniging beperken. Daarom is Pact van en voor de zelfstandige apothekers en heeft Pluripharm geen zeggen­schap. Elke zelfstandige apotheker kan lid worden, ongeacht bij welke groothandel of formule hij aangesloten is. Pact heeft inmiddels bijna honderd leden en de doelstelling is om dit aantal in 2013 nog eens te verdubbelen.

Onveranderde focus
Pluripharm is de laatste jaren uitgegroeid van een landelijke groothandel naar een landelijke service organisatie waar de zelfstandige apotheker alle mogelijke vormen van ondersteuning kan krijgen voor een betere bedrijfsvoering, vanuit een viertal locaties door het hele land. Echter, een aantal zaken blijven onveranderd. Zo ligt de focus nog altijd op de belangen van de zelfstandige apothekers en de lage beheerskosten in de eigen organisatie. Geen dure kantoren en services waar niemand op zit te wachten. Deze insteek stelt Pluripharm in staat om de diensten tegen de scherpste tarieven in de markt te zetten en op een gezonde manier te blijven groeien. En groeien doet Pluripharm graag sámen met de zelfstandige openbare apothekers die ze bedienen. Samen maak je het verschil.

Central Filling XL
Apothekers Mayke Reiring en Bianca Phoa, Apotheek Oud Zuid
“Central Filling XL neemt ons een hoop werk uit handen. Nu het assortiment is uitgebreid, kunnen wij het uitvullen en verpakken van nagenoeg alle recepten uitbesteden. En voor deze recepten is geen extra kwaliteitscontrole in de apotheek nodig. Zo werken wij in de apotheek zeer efficiënt en houden we meer tijd over voor het geven van zorgadviezen aan de balie.”

Pluriplus
Apotheker Louis Rieter, Apotheek Centrumwaard
“Met het ondersteunende pakket van Pluriplus heb je geen formule meer nodig.”

Pact
Apotheker Roel de Jong, Apotheek Groen
“Pact is voor mij en mijn collega’s het onderhandelingscollectief waar wij directe invloed kunnen uitoefenen op de onderhandelingen met verzekeraars.”

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens