Meteen naar de inhoud

Platform voor geneesmiddelenregistratie voorkomt ‘kaping’

Nederlandse ziekenhuizen gaan een bedrijf oprichten geneesmiddelen te registreren en zo ‘kaping’ van geneesmiddelen te voorkomen. Het gaat om medicijnen die ziekenhuisapotheken nu zelf produceren. Het betreft een soort nationaal bedrijf, dat als aanvrager dient van de registratie van een uniek geneesmiddel.

Drie ziekenhuizen, namelijk het Catharina Ziekenhuis, Erasmus MC, Radboudumc en UMC Groningen werken samen met A15, een bereidingsapotheek voor expertise, behoud en landelijke levering van commercieel niet verkrijgbare maar rationeel wel noodzakelijke geneesmiddelen. Apotheek A15 is een samenwerkingsverband tussen het Erasmus MC, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Radboudumc.

Platform
De ziekenhuizen gaan samen een platform oprichten waarmee ze niet-verkrijgbare geneesmiddelen zelf kunnen registreren. Zeg maar: een soort nationaal bedrijf, dat als aanvrager dient van de registratie van een uniek geneesmiddel. Dan kunnen de ziekenhuizen het recht behouden om de middelen te blijven leveren tegen een eerlijke prijs. Daardoor worden unieke medicijnen beter verkrijgbaar en is er ook minder kans dat commerciële partijen de prijs kunnen opdrijven. Op die manier hopen ze de farmaceutische bedrijven op afstand te houden.

Extreme stijging
In bijvoorbeeld ziekenhuisapotheek A15 worden geneesmiddelen gemaakt die niet commercieel verkrijgbaar zijn, maar die wel noodzakelijk kunnen zijn. Dat is toegestaan, zolang het geneesmiddel niet is geregistreerd door een commerciële partij. Als zo’n uniek medicijn commercieel interessant wordt, is het risico op ‘kaping’ groot. Zodra een farmaceut het registreert, mag een ziekenhuisapotheek het middel niet meer leveren. De ziekenhuizen zijn dan verplicht het geneesmiddel bij de commerciële partij in te kopen. Vaak gaat de prijs dan enorm omhoog. Gemiddeld vier keer zo hoog, met uitschieters tot vijftig keer zo hoog. Als  extreme voorbeeld: speciale oogdruppels die A15 leverde voor 20 euro. Nu kost een flesje 1000 euro.

Lange adem
Of dit initiatief een succes gaat worden? Dat is te hopen, maar het zal dan wel moeten voldoen aan de talloze eisen en voorwaarden voor het registreren van medicijnen. Bovendien vergt het enorme investeringen.

Bronnen: ANP, NOS

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens