Meteen naar de inhoud

Plaszak in de apotheek?

wc1In het riool is te zien waar in Nederland de meeste drugs worden gebruikt. En nu worden gebruikers van geneesmiddelen overgehaald om in een plaszak te urineren. Levert de apotheker straks medicijnen met een plaszak?

Wees gerust: het gaat nog maar om een proef de komende maanden bij het Waterschap Groot Salland (westelijk Overijssel): ‘Grip op Geneesmiddelen in de Waterkringloop’. Samen met het Deventer Ziekenhuis en mogelijk ook lokale apothekers wil het waterschap het zuiveren van medicijnen uit het water nu bij de bron aanpakken.

Projectleider is Charlotte van der Gun, die het plan lanceert in Binnenlands Bestuur. Ze blijkt geïnspireerd door de Beleidsnota Drinkwater van het ministerie van Milieu, waarin aandacht wordt gevraagd voor vervuiling van water met medicijnresten en anticonceptiemiddelen. Wat blijkt? Uitgeplaste resten van de pil verstoren de hormoonbalans in het oppervlaktewater met mogelijk geslachtsverandering van vissen als gevolg.

Van der Gun meldt in Binnenlands Bestuur dat ze zich in de proef eerst op twee groepen medicijngebruikers concentreert: mensen die een scan hebben laten maken en contrastvloeistof uitplassen en mogelijk ook om gebruikers van het ouderdoms diabetesmedicijn metformine. Mensen die willen meewerken krijgen plaszakken mee naar huis. “Een speciale gel in de zak zet de urine om in een vaste stof, waarna de zak in de grijze kliko kan. Om de privacy van de mensen te waarborgen krijgen zij het verzoek van het ziekenhuis of hun apotheker. Wij willen niet eens weten wie er meedoen. Alleen hoeveel deelnemers we hebben en dat ze allemaal in een zone van Deventer wonen die op de zelfde zuivering is aangesloten.”

De vraag aan Charlotte van der Gun is dan logisch: stel dat anonieme patiënten bereid zijn om deel te nemen, hoe krijg je dan later vrouwen die de pil gebruiken zover dat ze in een zak gaan plassen? “Dat weten we nog niet; we zijn natuurlijk niet gespecialiseerd in het beïnvloeden van gedrag van mensen. Het is sowieso niet de bedoeling dat mensen voor de rest van leven niet meer op de wc mogen plassen. Maar zeker is wel dat zuiveren van medicijnen achteraf duur en lastig is. Dus alle beetjes helpen: wat de mensen er niet in plassen hoeven wij er niet uit te halen.”

Tekst: Kees Kommer

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens