Meteen naar de inhoud

Plasma als basis voor mogelijk geneesmiddel coronavirus

Sanquin gaat op grote schaal plasma inzamelen van herstelde coronapatiënten. Dit ‘convalescent plasma’ bevat neutraliserende antistoffen die eventueel kunnen worden gebruikt voor de behandeling van het coronavirus. Of bij het voorkomen dat mensen besmet raken. Het ministerie van VWS draagt 10 miljoen euro bij aan dit project. Met dat geld kan Sanquin de extra kosten opvangen, zoals uitbreiding van afnamecentra en inzet van meer personeel.

Sanquin heeft zich aangesloten bij de CoVIg-19 Plasma-alliantie, bestaande tien mondiale en lokale plasmaverwerkende partijen. Deze alliantie bereidt momenteel een studie voor naar de inzet van de antistoffen in het plasma. Verschillende geneesmiddelfabrikanten bekijken of een geneesmiddel met neutraliserende antistoffen werkzaam en veilig kan zijn bij de behandeling en het voorkomen van een COVID-19-infectie.

Plasma van genezen coronapatiënten

De ontwikkeling van een op plasma gebaseerd geneesmiddel dat constante hoge niveaus van antilichamen tegen het nieuwe coronavirus bevat, wordt een hyperimmune globulin (H-Ig) genoemd. Dat vereist de inzameling van plasma van donors die genezen zijn van COVID-19. Hun plasma-antilichamen bestrijden het coronavirus. Eenmaal verzameld, wordt dit “convalescent plasma” getransporteerd naar productiefaciliteiten waar het verder behandeld, getest en uiteindelijk verwerkt wordt tot een finaal product. Dit H-Ig is slechts een van de vele mogelijke opties om een antwoord te bieden op de pandemie, maar het kan een van de eerste mogelijke behandelingsopties zijn voor mensen met risico op ernstige complicaties als gevolg van COVID-19.

Snelle actie

Het beschikbaar stellen van het schaarse convalescent plasma aan de CoVIg-19 Plasma Alliantie vereist grootschalige inzameling. Om geen tijd te verliezen is Sanquin gevraagd alvast antistoffen af te nemen. Dat gaat gebeuren bij 16.000 mensen, waarmee 30.000 kilo plasma met antistoffen wordt verzameld. Mochten de studieresultaten positief uitpakken dan kunnen die antistoffen snel worden ingezet om COVID-19 patiënten te behandelen. De eerste onderzoeksresultaten naar het inzetten van convalescent plasma worden in het najaar verwacht.
Mocht het onverhoopt niet lukken om het plasma in te zetten als geneesmiddel, zal het opgeslagen plasma niet verloren gaan. Dat kan dan worden gebruikt voor de productie van andere geneesmiddelen.

Bronnen: VWS, Rijksoverheid, Sanquin

Najaarsronde coronavaccinatie

De coronavaccinatie voor specifieke doelgroepen start op 2 oktober aanstaande. Zorgprofessionals kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak bij de GGD maken voor een coronaprik.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens