Ga naar de inhoud

Pilot om ‘time to patient’ nieuwe geneesmiddelen te verkorten

Iedereen wil dat innovatieve geneesmiddelen sneller beschikbaar komen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Zorginstituut Nederland gaan samenwerken om de tijd vanaf registratie t/m vergoeding van een geneesmiddel te verkorten. Dit gebeurt in de pilot ‘Parallelle Procedures CBG-ZIN’. Inzet is te komen tot een meer parallelle procedure voor de registratie- en vergoedingstrajecten.

Naast een meer parallelle procedure voor registratie- en vergoedingstrajecten wordt gestreefd naar meer synergie in de procedures en het voorkomen van dubbel werk in de verschillende trajecten. Dit moet de zogeheten ‘time to patiënt’ verkorten.

Verschillende procedures, rollen en taken
Het registratietraject en het vergoedingstraject kennen heel verschillende procedures. Ook inhoudelijk zijn de rollen en taken van het CBG en het Zorginstituut verschillend. Zo beoordeelt het CBG de kwaliteit, werking en veiligheid van een geneesmiddel voordat zij een handelsvergunning verleent. Het Zorginstituut beoordeelt of apotheek- en ziekenhuisgeneesmiddelen in aanmerking komen voor vergoeding uit het basispakket. Naast de therapeutische waarde van een geneesmiddel beoordeelt het Zorginstituut de indiening van een budget impact analyse (BIA) en een farmaco-economische analyse. Ze oordeelt hiermee over de onderbouwing van de kosteneffectiviteit van een geneesmiddel.

Intensievere samenwerking
De verschillen in procedures, rollen en taken tussen beide organisaties en het vervroegen van het vergoedingstraject vereist een intensievere samenwerking tussen het CBG en het Zorginstituut. Maar het vergt ook intensievere samenwerking met het bedrijfsleven om zo’n paralleltraject mogelijk te maken.

In afwachting van…
Binnen deze pilot verkennen de organisaties, samen met de farmaceutische industrie, de mogelijkheden om een parallelle procedure vorm te geven. In samenwerking met onder andere de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen en HollandBIO wordt nu gezocht naar geneesmiddelen die bij het Europees Medicijnagentschap (EMA) worden ingediend en voor een beoordeling door het Zorginstituut in aanmerking komen.

CBG en het Zorginstituut verwachten dat de komende twee jaar een beperkt aantal innovatieve geneesmiddelen de pilot zullen doorlopen.

Bron: CBG

 

 

Illustratie (kleur) sigaret

Onderzoek naar Perfect Fit-interventie

In het Perfect Fit-project onderzoeken het LUMC en National eHealth Living Lab (NeLL) of een digitale coach, een chatbot in de vorm van een app, mensen kan stimuleren om te stoppen met roken én om meer te bewegen.

Foto (kleur) injectienaald in arm

‘Vaccineren is verbreding van het apothekersvak’

In diverse landen is een vaccinatie in de apotheek halen en toegediend krijgen een vanzelfsprekende zaak. In Nederland is het nog niet zover, maar er is een groeiende groep apothekers die graag zelf de spuit ter hand neemt.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens