Meteen naar de inhoud

Petitie voor ontwikkeling van gebruiksvriendelijke medicijnverpakkingen

Veel reumapatiënten hebben moeite met de verpakkingen van hun medicijnen. Om te komen tot gebruikersvriendelijker medicijnverpakkingen startte ReumaNederland een handtekeningenactie en dat leverde maar liefst ruim 88.000 handtekeningen op. Vervolgens werd deze petitie overhandigd aan het ministerie van VWS en medicijnautoriteit CBG.

De meeste mensen met reuma gebruiken medicijnen. Twee op de drie reumapatiënten hebben elke dag moeite om hun medicijn uit een strip of potje te krijgen, legt ReumaNederland in haar petitie uit, en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Vandaar het pleidooi om te komen tot verpakkingen die gemakkelijker te openen zijn.

Opstelling fabrikanten
CBG-voorzitter Ton de Boer schaart zich volledig achter het pleidooi van ReumaNederland. “Een verpakking die moeilijk open gaat, staat het goed gebruik van het medicijn in de weg.” Hij geeft aan dat het CBG pas in de laatste ontwikkelingsfase van een medicijn is betrokken: meestal te laat om de verpakking nog aan te passen. “Het is daarom belangrijk dat fabrikanten vroeg in het ontwikkelproces aandacht hebben voor de gebruiksvriendelijkheid van de verpakking.”

Norm en voorwaarden
Fabrikanten kunnen advies aanvragen bij het CBG, maar dat advies is niet bindend. En er bestaan momenteel geen Europese wetten en regels voor gebruiksvriendelijke medicijnverpakkingen. Wel is er een norm met voorwaarden voor het gemakkelijk openen van álle soorten verpakkingen. De Boer: “Als CBG passen we deze norm al toe bij onze beoordeling. Al toont de petitie aan dat we dit vaker moeten doen.”

Op bovenstaande foto overhandigen Jan-Willem Förch, algemeen directeur ReumaNederland en ervaringsdeskundige Wilco Koeman de petitie aan prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van het CBG en Karla van Rooijen, directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie van het ministerie van VWS. Fotografie: Guus Bathoorn | ReumaNederland

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens