Meteen naar de inhoud

Permetrine of ivermectine bij behandeling van scabiës

Sinds het einde van de zomer stijgen de landelijke cijfers over scabiës-gevallen wekelijks en die stijging zet nog steeds door. Huisartsen zien relatief veel patiënten in de leeftijdsgroep 15 tot en met 24 jaar. Richtlijnen van het NHG en LCI geven handvatten voor diagnostiek en behandeling.

Een parasiet veroorzaakt bij mensen scabiës. Dit kleine spinachtig beestje graaft in de huid gangetjes van ongeveer 1 cm. Daar legt deze schurftmijt eitjes, die na 3 dagen uitkomen. De nieuwe mijten leggen na 2 weken ergens anders in de huid eitjes. Dat leidt bij mensen voornamelijk ’s avonds en ’s nachts tot erge jeuk. Het is voor een arts niet eenvoudig om de diagnose te stellen.

Medicamenteuze behandeling
Voor huisartsen is de NHG-Behandelrichtlijn Scabiës beschikbaar. Hierin staan aanbevelingen voor de diagnostiek en handvatten om een keus te maken tussen lokale behandeling (permetrine gevolg door benzylbenzoaat) of orale behandeling (ivermectine). De medicamenteuze behandeling van scabiës bestaat uit een eerste behandeling én een tweede behandeling na 7 tot 14 dagen. In de behandelrichtlijn staan ook hygiëneadviezen. 

Permetrine of ivermectine
De Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI), onderdeel van het RIVM, ontwikkelt richtlijnen voor de preventie en bestrijding van infectieziekten. De LCI-richtlijn Scabiës stelt op basis van een Cochrane-analyse dat orale behandeling met ivermectine, dat sinds kort wordt vergoed, gelijkwaardig is aan lokale behandeling met permetrine. Dit advies wijkt iets af van de oudere NHG-Behandelrichtlijn waarin lokale behandeling met permetrine de voorkeur heeft. Er is onlangs een literatuurstudie gedaan naar mogelijke permetrine-resistentie, maar deze geeft hierover geen uitsluitstel.

Herziening richtlijn
Op basis van weging van de beschikbare evidence zal het NHG zijn behandelrichtlijn in 2023 herzien. Volgens het NHG geeft de huidige behandelrichtlijn voldoende handvatten om in overleg met patiënten een goede afweging voor de behandeling te maken.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens