De corona opt-in, de tijdelijke maatregel waardoor er meer medische gegevens opvraagbaar waren op de huisartsenpost en de spoedeisende hulp, eindigt per 4 april definitief. Vanaf die datum is gegevensuitwisseling alleen nog mogelijk van patiënten die vooraf toestemming hebben gegeven. Apothekers en huisartsen worden nadrukkelijk verzocht hun patiënten te wijzen op het belang van zo’n toestemming.
Tijdens de duur van de coronapandemie was het toegestaan om via het Landelijk Schakelpunt (LSP) de professionele samenvatting uit het patiëntendossier te bekijken op de huisartsenposten en de spoedeisende hulp, ook van patiënten die daarvoor niet vooraf expliciete toestemming hadden verleend. Ter plekke werden patiënten alsnog gevraagd om mondelinge toestemming en bij een positieve reactie konden de gegevens worden geraadpleegd.
Inmiddels hebben ruim 9 miljoen mensen actief toestemming gegeven voor het delen van hun huisartsgegevens. De professionele samenvattingen van deze gegevens blijven ook na 4 april opvraagbaar op de huisartsenpost. Zo’n 6,3 miljoen mensen hebben nog niet aangegeven of ze wel of niet akkoord gaan met gegevensuitwisseling. Van deze omvangrijke groep zijn er dus na 4 april geen patiëntgegevens meer beschikbaar. Terwijl een groot deel van de patiënten waarschijnlijk denkt dat die gegevens er vanzelfsprekend wel zijn. Veel mensen weten nog steeds niet dat ze nadrukkelijk toestemming moeten geven voor het delen van patiëntgegevens.
Mitz
Om over belangrijke informatie voor de behandeling van de patiënt in onvoorziene of acute situaties te kunnen beschikken, is het noodzakelijk dat huisartsenpraktijken en apotheken hun patiënten om toestemming blijven vragen. Via volgjezorg kunnen mensen ook toestemming geven. Daarnaast wordt dit jaar de online toestemmingsvoorziening Mitz geïntroduceerd, waarin iedere Nederlander in één keer zijn toestemmingen voor al zijn zorgaanbieders kan regelen.
Van opt-in naar opt-out
Het ministerie van VWS bereidt op dit moment, op aandringen van minister Kuipers, wetgeving voor een opt-out-systeem in de spoedzorg voor. Als dat in werking is getreden, is de regeling omgekeerd. Er is dan automatisch toestemming voor het uitwisselen van gegevens tussen huisartsen, huisartsenposten en spoedeisende hulp tenzij de patiënt uitdrukkelijk aangeeft hiervoor géén toestemming te geven. Maar zover is het voorlopig nog niet; de wetgeving komt de komende maanden in consultatie.