Meteen naar de inhoud

Oproep: géén bredere beschikbaarheid sterke pijnstillers

Eind dit jaar behandelt de Tweede Kamer een wetswijziging waardoor geneesmiddelen zoals naproxen, diclofenac en ibuprofen op meer plekken verkrijgbaar worden. CDA-kamerlid Joba van den Berg wil dit echter met een amendement voorkomen.

Onder meer de beroepsverenigingen van huisartsen en de apothekers roepen de Tweede Kamer met klem op om dit amendement te steunen. De voorgestelde wetswijziging maakt het mogelijk dat UAD-geneesmiddelen (uitsluitend apotheek en drogist), waaronder NSAID’s, op meer locaties mogen worden verkocht; bijvoorbeeld in supermarkten, tankstations en bouwmarkten.

Aanwezigheid drogist
Gezien het belang van verantwoord medicijngebruik noemt Van den Berg in haar amendement het onbegrijpelijk dat de verkoop van deze zware zelfzorgmiddelen breed wordt toegestaan. Zij is van mening dat de wettelijke eis moet blijven dat in het verkooppunt voldoende drogisten en assistent-drogisten aanwezig moeten zijn die klanten voorlichting kunnen geven.

Toename gezondheidsrisico’s
Veertien koepels, waaronder LHV, NHG en KNNP, scharen zich hierachter en roepen in een gezamenlijke brief de Tweede Kamer op om het amendement te steunen. In de brief wijzen ze erop dat een brede beschikbaarheid van NSAID’s zonder adequate advisering en begeleiding leidt tot meer gezondheidsrisico’s. Veel mensen overschatten hun kennis van zelfzorgmedicatie en onderschatten de risico’s van gebruik daarvan. De koepels wijzen op het feit dat door verkeerd medicijngebruik  41.000 mensen per jaar in Nederland in een ziekenhuis worden opgenomen. Op de lijst van potentieel vermijdbare aan geneesmiddelen gerelateerde ziekenhuisopnames nemen NSAID’s een prominente plek in.

Brede coalitie
De gezamenlijke brief is ondertekend door een brede coalitie van de Consumentenbond, Federatie van Nederlandse Trombosediensten, Harteraad, apothekersorganisatie KNMP, verloskundigenorganisatie KNOV, huisartsenorganisaties LHV en NHG, Maag Lever Darm Stichting, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers, Nederlandse Internisten Vereniging, Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen, Nierpatiënten Vereniging Nederland, Nierstichting en Trombosestichting.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens