Meteen naar de inhoud

Opleiding voor patiëntenvertegenwoordiger geneesmiddelenveld

Bij onderzoek, innovatie en ontwikkeling van geneesmiddelen worden ook patiëntenvertegenwoordigers betrokken. Maar om als zo’n vertegenwoordiger in het geneesmiddelenveld te kunnen fungeren als volwaardige gesprekspartner is het noodzakelijk dat men beschikt over voldoende kennis en tools. Daartoe biedt EUPATI Nederland een opleiding.

Het betreft de Nederlandse versie van de Europese EUPATI, dat staat voor: European Patients’ Academy on Therapeutic Innovation. De achterliggende gedachte van EUPATI, weergegeven in een YouTube filmpje,  is dat door educatie partners beter samenwerken.

Nederlandse context

Sinds 2018 bestaat EUPATI Nederland. PGO-support is in ons land de uitvoerder van deze opleiding. Zij werkt daarin samen met alle relevante partijen in het geneesmiddelenveld: onderzoekers, farmaceuten, fondsen en beleidsorganisaties. De Europese inhoud is vertaald en aangevuld en aangepast naar de nationale context.

Tweede leergang

In december 2020 studeerden de eerste 16 patiëntenvertegenwoordigers af van EUPATI NL. Zij blijven bij de opleiding betrokken als ‘EUPATI-fellow’. Recent is de tweede leergang van de EUPATI NL-opleiding gestart. Deze duurt 14 maanden. Daarin volgen 18 studenten de opleiding tot patiëntenvertegenwoordiger in het geneesmiddelenveld.

Voor en door het geneesmiddelenveld

De komende jaren subsidieert ZonMw de EUPATI NL-opleiding. Met deze subsidie en de bijdrage vanuit PGOsupport ligt er een stevige basis voor vijf nieuwe leergangen. Het doel is om dit een opleiding ‘voor en door het geneesmiddelenveld’ te laten zijn. Er wordt dus nauw samengewerkt met partijen uit het veld, namelijk: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, Dutch Clinical Research Foundation, Health~Holland, HollandBIO, Bijwerkingencentrum Lareb, Ministerie van VWS, Patiëntenfederatie Nederland, Ver. Innovatieve Geneesmiddelen, ZonMw en Zorginstituut Nederland.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Webinar over jaarverantwoording 2022

Veel zorgverleners moeten in 2023 voor het eerst een jaarverantwoording indienen die voldoet aan de eisen van de Wmg. Een webinar van NZa en AAG op 16 februari 2023 belicht voor zorgverleners de belangrijkste facetten.

Mpox nieuwe naam voor apenpokken

De termen ‘apenpokken’ en ‘monkeypox’ vervangt de WHO door mpox. Deze virusziekte is niet meer A-meldingsplichtig en valt tegenwoordig in groep B1-meldingsplichtig.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens