
Zorgverzekeraars Nederland reageert op een uitzending van het televisieprogramma Zembla over de problematiek bij stoppen met antidepressiva. Zembla stelt dat zorgverzekeraars de noodzakelijke afbouwmedicatie nog steeds niet willen vergoeden. Mensen gaan daarop soms door met het slikken van antidepressiva. ZN zegt dat zorgverzekeraars wel een vorm van medicatie vergoeden die nodig is voor het afbouwen. Mochten verzekerden hierover vragen hebben, dan kunnen zij altijd contact opnemen met hun arts, apotheker of zorgverzekeraar.
Sommige patiënten hebben speciale pillen in lage doseringen nodig om langzaam met de antidepressiva te kunnen afbouwen, zo vermeldt de uitzending van Zembla van 15 april jl. Echter: zulke pillen zijn niet standaard op de markt. De Regenboog Apotheek maakt deze pillen wel en biedt tevens als enige apotheek op maat gemaakte afbouwschema’s aan, verpakt in ‘taperingstrips’. Alleen DSW en Eno vergoeden deze afbouwmethode. De grote zorgverzekeraars Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis doen dat niet. Volgens hen is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs.
Aanbevelingen over afbouw
ZN bevestigt in haar reactie dat er op dit moment inderdaad onvoldoende wetenschappelijke kennis bestaat over het afbouwen van antidepressiva. Ze wijst op het feit dat koepels van huisartsen, apothekers, psychiaters en patiënten in afwachting daarvan in 2018 gezamenlijke aanbevelingen hebben opgesteld over hoe het afbouwen naar alle inzichten het beste kan worden vormgegeven. Dat gaat meestal om een combinatie van persoonlijke begeleiding door de arts en apotheker. Voor kleine groep gaat het om aangepaste medicatie. Zorgverzekeraars volgen deze aanbevelingen en vergoeden een vorm van de medicatie die nodig is voor het afbouwen, aldus ZN. Wanneer de arts of apotheker vaststelt dat vergoeding van afbouwmedicatie niet binnen de huidige richtlijnen valt, kan hij/zij een onderbouwde aanvraag voor alternatieve vergoeding indienen bij de zorgverzekeraar.
Nader onderzoek
Overigens doen Amsterdam UMC en Radboudumc momenteel wetenschappelijk onderzoek naar het afbouwen van antidepressiva. Ook is er een ‘afbouwpoli’ van GGZ In Geest en Amsterdam UMC waar meer ervaring wordt opgedaan met de begeleiding van patiënten die hun medicatie afbouwen.