Meteen naar de inhoud

Op weg naar regionale apothekersorganisaties

Om goede farmaceutische zorg te kunnen bieden, is het van belang dat de apothekers in de regio goed georganiseerd zijn. Met een gemandateerd regionaal aanspreekpunt. Dat staat in de recent gepubliceerde visie van de KNMP: ‘regionale samenwerking in de farmaceutische zorg’.

De inrichting van de gezondheidszorg is meer en meer gericht op de regio. Apothekers gaan dan ook steeds vaker regionaal te werk. Op dit moment zijn er ruim 50 regionale apothekersorganisaties in het land en deze geven tezamen een vrijwel volledige landelijke dekking.
Een regionale apothekersorganisatie is een solide samenwerkingsverband van apothekers. Dat is vaak een vereniging, coöperatie of stichting. Welke rechtsvorm het beste past is afhankelijk van de startsituatie en de wensen. De KNMP streeft ernaar dat eind 2023 openbare apotheken zijn aangesloten bij een regionale apothekersorganisatie

Ondersteuning
De KNMP zet nadrukkelijk in op concrete ondersteuning en is daarom gestart met het programma Regionalisering. Daartoe is een visiedocument uitgebracht: ‘Regionale samenwerking in de farmaceutische zorg’. Daarin geeft de KNMP aan hoe zij apothekers, de medicatiespecialisten, en regionale apothekersorganisaties ondersteunt en welke doelstellingen worden nagestreefd.

Toolbox
Daarnaast heeft de KNMP op haar site de pagina Regionalisering ingericht. Daar staan voor apothekers allerlei handige zaken rondom het thema regionalisering. Zoals voorbeelden van regionale samenwerking, antwoorden op veelgestelde vragen over regionalisering en een toolbox met handige materialen die apothekers verder op weg kunnen helpen met regionaliseren.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens