Meteen naar de inhoud

Ook in 2021 veel leveringsproblemen bij geneesmiddelen

Het medicijntekort blijft voor problemen zorgen. Zo zijn er vorig jaar voor maar liefst 1.835 verschillende medicijnen meldingen gedaan van verwachte leveringsproblemen. Dat is overigens 12 procent minder dan in 2020, toen het ging om 2.079 verschillende medicijnen. Met daarbij de opmerking dat lang niet alle leveringsproblemen ook daadwerkelijk hebben geleid tot een tekort. Er is steeds gezocht naar een passende oplossing voor de patiënt en in bijna alle gevallen is dat ook gelukt.

Dat klinkt aardig, maar wisselen van medicijnen leidt voor een aantal patiënten wel tot ongemak. Daarbij levert het tegelijk uiteraard veel extra werk op voor apothekers.

Oplossingen
Wat betreft oplossingen: het IGJ heeft in 2021 64 keer toestemming gegeven om hetzelfde medicijn tijdelijk te leveren met een buitenlandse verpakking. En 68 keer is er toestemming gegeven om een vergelijkbaar middel uit het buitenland te halen. Soms kan een apotheekbereiding uitkomst bieden. In de uitzonderlijke gevallen dat er geen alternatieven zijn, stelt de beroepsgroep bijvoorbeeld een advies op hoe om te gaan met de resterende voorraden. Zo was dit gedaan bij het ernstige tekort van Roactemra (tocilizumab) en Kevzara (sarilumab).

Toegenomen vraag
De helft van de leveringsproblemen in 2021 kwam door vertraging in de productie of kwaliteitscontrole van een medicijn. Ook ontstonden er problemen doordat de vraag is toegenomen. En bij  227 medicijnen is de handel definitief is stopgezet, bijna altijd om bedrijfseconomische redenen. Daardoor is een vervangend middel sowieso nodig.  

Melden
Melden verloopt via het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en –defecten. Dat is bedoeld voor handelsvergunninghouders en fabrikanten. Apothekers kunnen een tekort melden bij KNMP Farmanco en/of bij hun groothandel.

Meer informatie
Voor zeer gedetailleerde weergave van alle tekorten in 2021, zoals het type geneesmiddel, oorzaken van leveringsproblemen e.d., kijk op de site van het CBG en download de ‘Rapportage Meldpunt geneesmiddelentekorten en –defecten 2021’.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Uitbreiding overzicht voorzetkamers

LAN heeft alle inhalatoren en voorzetkamers op één site geplaatst. Onlangs is daar de AeroChamber2go™ aan toegevoegd, een kleine voorzetkamer, bestemd voor gebruik onderweg.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens