Ga naar de inhoud

Onderzoek naar ervaringen van psoriasispatiënten met corona

Wat is de impact van het coronavirus op het leven en de zorg voor mensen met psoriasis? Welke zorgen hebben zij hierover? Wat gaat goed? Wat kan beter? Een online peiling doet hier onderzoek naar om te leren van de uitkomsten. In 10 minuten kunnen psoriasispatiënten hun feedback geven over hun ervaringen. Huisartsen en apothekers worden nadrukkelijk verzocht om patiënten met psoriasis te wijzen op dit online onderzoek.

Met deze peiling kunnen inzichten worden verkregen om passende materialen en initiatieven te ontwikkelen, die de zorg verbeteren. Indien er een tweede golf zou komen, kan met deze inzichten bijvoorbeeld de informatiebehoefte beter worden ingevuld. Dit initiatief is tot stand gekomen met de medewerking van Psoriasispatiënten Nederland, dermatoloog Ronald Frank, huisarts Danique Passage en LEO Pharma.

Leren van de uitkomsten

Huisarts Danique Passage: ‘In heel Nederland kwam veel reguliere zorg en dus ook de zorg voor patiënten met psoriasis plots tot stilstand, afspraken werden uitgesteld en bepaalde behandelingen aangepast of tijdelijk gestopt. Met deze vragenlijst willen we graag inzicht krijgen in de ervaringen van de patiënt, in regionale verschillen in de aanpak en in praktische zaken zoals omgaan met e-health en beeldbellen. Van de uitkomsten kunnen we leren en zo de communicatie en zorg voor deze patiënten verbeteren.’

Invullen kan tot eind september

De vragenlijst is goed toegankelijk en binnen 10 minuten anoniem in te vullen. De vragen hebben betrekking op de eerste maanden nadat het coronavirus in ons land z’n intrede heeft gedaan. Psoriasispatiënten kunnen tot en met eind september 2020 meedoen aan dit online onderzoek. Alle antwoorden worden uiteraard vertrouwelijk behandeld en anoniem verwerkt. De resultaten zullen vanaf 29 oktober, Wereld Psoriasis Dag, bekend worden gemaakt. Kijk voor de link naar deze vragenlijst en meer info op www.psoriasisencorona.nl

Portret (kleur) Linda de Kok

FTO-module over geneesmiddelen en suïcide

Geneesmiddelen kunnen suïcidaal gedrag verminderen of het risico op suïcidaliteit juist verhogen. Welke signalen zijn alarmerend en welke afspraken kunnen apothekers en huisartsen maken om suïcidale patiënten te monitoren en beter te helpen? Antwoorden op deze en andere vragen staan centraal in een nieuwe FTO-module.

Foto (kleur) COVID-vaccin

Bijwerkingen na COVID-19-vaccinaties

In een korte periode ontving Lareb veel meldingen van bijwerkingen na COVID-19-vaccinaties. Het bijwerkingencentrum maakte een overzicht van deze bijwerkingen en bekeek de invloed van de verschillende vaccinatieschema’s en -momenten op het bijwerkingenpatroon.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens