Meteen naar de inhoud

NZa verruimt regelgeving vanwege coronavirus

Het bedrijfsleven is knarsend tot stilstand gekomen. De zorgsector moet juist alle zeilen bijzetten vanwege de snelle toename van het aantal mensen met een coronabesmetting. De NZa vindt dat de regelgeving de zorgprofessionals niet mag belemmeren in hun werk. Veilige en tijdige zorg aan patiënten staat voorop. Daarom gaat de NZa een regel in de medisch-specialistische zorg tijdelijk verruimen en maakt ze een nieuwe regel voor de langdurige zorg. Mochten zorgverleners barrières ervaren in het verlenen van zorg, hoort de zorgautoriteit dat graag.

Zorgaanbieders en zorgverzekeraars die knelpunten ontmoeten in de regelgeving, kunnen contact opnemen met de NZa. Op de website publiceert de NZa een overzicht van vragen en antwoorden.

Digitale consulten
Om de kans op besmetting te verkleinen en de druk op ziekenhuizen te helpen verlichten, wordt de regelgeving voor face-to-faceconsulten tijdelijk verruimd. Specialisten kunnen daarmee het eerste consult met een patiënt ook digitaal doen. Zij kunnen dit declareren bij de zorgverzekeraar, zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergoeding. Mensen hoeven zo niet naar het ziekenhuis als dat niet echt noodzakelijk is. De NZa heeft de NVZ en de NFU, de koepels voor aanbieders van medisch-specialistische zorg, gevraagd om een concreet voorstel voor deze verruiming, zodat dit in de praktijk uitvoerbaar is.

Extra kosten door corona in langdurige zorg
Zorgaanbieders maken de komende periode mogelijk extra kosten, bijvoorbeeld voor het isoleren en verplegen van besmette mensen en extra inzet van personeel. De NZa maakt daarvoor een regeling die vergelijkbaar is met de al bestaande BRMO-regel. Met de nieuwe regeling kunnen deze extra kosten in de langdurige zorg worden vergoed. In verband met de ernst van de coronasituatie kunnen zorgaanbieders hier ook achteraf een beroep op doen. Het streven is om deze regeling uiterlijk 1 juli te publiceren.

Eerste lijn niet genoemd
Ook in de eerste lijn is de druk enorm groot en ook hier zullen extra kosten onvermijdelijk zijn. De NZa heeft het in haar berichtgeving echter (vooralsnog?) alleen over de langdurige zorg, niet over eerstelijnszorg.

Bron: NZa

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens