

Heerlijke tijden voor de sportliefhebber, Bas! EK-voetbal, Tour de France, Wimbledon en de Olympische Spelen. Ik kan ervan genieten. Die spanning, de beleving! Allemaal te volgen op de televisie. Alsof ik er zelf bij ben.
Heb je iets gemist, Niels. Al die sportactiviteiten zijn doorgeschoven naar later. Corona, weet je wel!
Natuurlijk weet ik dat, Bas Ik heb het over de herhalingen van al die prachtige evenementen. Of de herhalingen van de herhalingen. Dat strakke schot van grote afstand van Arie Haan tegen Italië, Richard Krajicek die achterover valt en bijna zijn benen breekt, na het winnende punt op Wimbledon, Jan Jansen in de gele trui op de Champs-Élysées, Ellen van Lange op de 800 meter en ga zo maar door. Corona maakt een ding duidelijk: vroeger was alles echt veel beter.
Pas op dat je niet verdrinkt in je nostalgische gedachten, Niels. Corona heeft iets heel anders duidelijk gemaakt: niet het oude denken, maar innovaties worden makkelijker omarmd. In tijden van crisis zijn zorgverleners geneigd sneller te veranderen. Neem beeldbellen, zorg op afstand. De patiënt wil het, de zorg worstelt er nog een beetje mee, maar doelmatige zorg op afstand is een blijvertje.
De behoefte aan verandering lees ik ook in het interview met Denise van Vessem, de nieuwe voorzitter van de Vereniging Jonge Apothekers in deze editie, Bas. Verfrissend om te lezen dat de nieuwe generatie apothekers afstand neemt van de vorige generatie. Mannen in grote auto’s en dito huizen, zo parafraseer ik haar. De jonge honden kiezen om andere redenen dan vroeger voor het vak. Niet het geld en positie zijn leidend, maar de intrinsieke behoefte om er te zijn voor de patiënt. Als zorgverlener.
De apotheker als zorgverlener, een zichtbare schakel in de farmaceutische zorg waarbij samenwerking leidend is, Niels. Dit slaat aan bij de vraag uit de markt en de politieke trend die eist dat zorgverleners vooral in gezamenlijkheid zorg verlenen, Niels. Maak je dus druk over doelmatige farmaceutische zorg en niet over de groei van je bankrekening. Een trend die alleen maar doorzet.
Sterker nog, Bas, diverse politieke partijen die straks een coalitie moeten vormen nemen nu al afstand van marktwerking. Zelfs de huidige minister van VWS en zelfverklaard potentieel minister-president zegt hardop dat het wel een tandje minder kan met die marktwerking. Winstuitkering voor zorgverleners, grootschalige inkoopvoordelen, zorgverzekeraars die winst willen maken, dat zou zo maar eens over kunnen zijn na de verkiezingen van volgend jaar.
En al die mensen dan die denken, ach, die nieuwe wind waait wel weer over en dan gaan we over tot de oude orde van de dag, Niels?
Vergelijk de zorg met de natuur, Bas. Wie zich daar het snelst aanpast zal de nieuwe realiteit overleven. De rest is gedoemd te verdwijnen.