Meteen naar de inhoud

NHG-leidraad Stollingsafwijkingen bij COVID-19

De NHG-Leidraad ‘Stollingsafwijkingen bij COVID-19 voor de huisarts’ is gepubliceerd. Mogelijk is er een hogere incidentie van diep veneuze trombose (DVT) en longembolieën bij patiënten met een ernstige COVID-19 ten opzichte van patiënten met andere ernstige infectieziekten

Daarbij is het wel aannemelijk dat de incidentie op trombose bij patiënten met een (een hoge verdenking op) COVID-19 buiten het ziekenhuis lager ligt, omdat patiënten thuis mobieler en minder bedlegerig zijn. Ter ondersteuning van de huisartsen heeft de NHG op 20 mei de Leidraad ‘Stollingsafwijkingen bij COVID-19 voor de huisarts’ gepubliceerd.

Leidraad in het kort

De kernboodschappen van deze leidraad zijn: 

  • Verricht bij patiënten met COVID-19 alleen een D-dimeertest bij een klinische verdenking op diep veneuze trombose (DVT) of longembolie en niet om de ernst van de infectie te bepalen.
  • Overweeg alleen profylactisch LMWH bij patiënten met (een hoge verdenking op) COVID-19 die hierdoor (arbitrair > 3 dagen) bedlegerig zijn en een voorgeschiedenis van een DVT of longembolie hebben of een actieve maligniteit hebben.
  • Schrijf geen profylactisch LMWH voor aan andere patiënten met (een hoge verdenking op) COVID-19 die thuis verblijven.

Naast alle medicamenteuze adviezen, bevat de leidraad nog één niet-medicamenteuze, namelijk: Adviseer patiënten die bedlegerig zijn door COVID-19 om toch regelmatig even te bewegen, bijvoorbeeld door 2-3 keer per dag 5-10 minuten uit bed te komen.

Bron: NHG

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens