Meteen naar de inhoud

Mpox nieuwe naam voor apenpokken

De WHO heeft besloten om de naam monkeypox (apenpokken) te wijzigen in mpox. Ook nieuw is dat de infectieziekte voortaan niet meer in de A- maar in de B1-meldingsplichtige groep valt.

Monkeypox is vernoemd naar apen omdat het virus voor het eerst bij deze diersoort werd ontdekt. Het WHO-besluit voor de naamsverandering kwam vanwege het feit dat deze term racistisch en stigmatiserend overkomt. Eerder dit jaar konden suggesties voor een andere benaming worden ingestuurd. Dat is mpox geworden. De oude naam wordt overigens niet meteen helemaal in de ban gedaan. De aanpassing gebeurt gefaseerd. Een jaar lang zullen de twee namen – monkeypox en mpox – naast elkaar worden gebruikt.

Apenpokken
Het NHG en het RIVM hebben aangegeven voortaan voor deze virusinfectie de term mpox te gebruiken. In ons land is de virusinfectie beter bekend onder de term ‘apenpokken’. Ook die naam moet langzaam maar zeker verdwijnen. Dat is het streven, maar voorlopig wordt deze nog gehanteerd in berichtgevingen, ook bij het RIVM. Halverwege 2022 was er in ons land nog sprake van een forse uitbraak van apenpokken.

Van groep A naar B-1
Vanwege deze uitbraak is mpox toen tijdelijk geplaatst in de groep A-meldingsplichtige infectieziekten. Dat betekent dat per omgaande melden verplicht was, ook bij een verdenking op dit virus. Zie het eerdere bericht hierover.

Begin december is dat omgezet naar groep B1-meldingsplichtig. Dit betekent dat bij een vastgestelde mpox de behandelend arts dit de eerstvolgende werkdag meldt bij de GGD. Vermoedens van mpox hoeven nu niet meer te worden gemeld.  

Modernisering GVS: van uitstel naar afstel

De herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) is definitief van de baan. Minister Kuipers vindt de gevolgen voor patiënten, apothekers en voorschrijvers te groot.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens