Meteen naar de inhoud

Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen stopt

Vektis en ZN hebben besloten per 1 juli 2019 te stoppen met de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen. Daarop was sinds 2012 informatie beschikbaar over het voorschrijven van medicatie door huisartsen. Circa 3.500 huisartsen en de zorgverzekeraars maken op dit moment gebruik van de informatie uit deze Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen.

De gegevens zijn beschikbaar dankzij een intensieve samenwerking tussen het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), Vektis, het ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Redenen
Er worden twee redenen genoemd voor het beëindigen van de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen. Deze zijn:

  1. De betrokken partijen hebben ervoor gekozen niet te investeren in de huidige infrastructuur waarop de monitor draait. Daardoor kan Vektis een goede werking ervan niet meer garanderen.
  2. Vanwege de aangescherpte privacywetgeving is op dit moment niet helder in hoeverre het mogelijk blijft om nieuwe indicatoren te ontwikkelen en bestaande indicatoren te valideren. Dat willen de betrokken partijen eerst onderzoeken.

Op zoek naar mogelijk alternatief
Het IVM onderzoekt intussen of er een alternatief voor de monitor kan worden ontwikkeld, waarmee inzicht in het voorschrijfgedrag van huisartsen kan worden verkregen. Het IVM wil dat bijvoorbeeld doen voor de verschillen in voorschrijven van nieuwe medicijnen en van opioïden in de eerste lijn en mogelijkheden om hierop te interveniëren. Het IVM wil hierover onder meer rapporteren in zijn FTO-materiaal en in zijn zeswekelijkse audiovisuele medicijnjournaals. Volg voor deze en andere zaken de website van het IVM.

Bron: Vektis

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens